A Nocte Temporis

Concert

Reinoud Van Mechelen en zijn ensemble a nocte temporis zijn ondertussen graag geziene artiesten in BOZAR. Na afgelopen jaren te hebben gewerkt rond Charpentier, Bach en Ierse volksmuziek, zetten ze nu Nicolas Clérambault in de spotlights. Deze Franse barokcomponist is misschien minder bekend dan zijn collega’s Lully en Rameau, maar dat zijn oeuvre niet moet onderdoen, bewees Van Mechelens intieme album Cantates françaises. De veelgeprezen Belgische tenor zet zijn ontdekkingsreis naar Clérambault verder met enkele grootschaligere werken, waaronder het Te Deum en het oratorium La femme adultère. Dit alles in een eerste samenwerking met het prestigieuze Chœur de Chambre de Namur.
De hymne Te Deum was al verschillende keren op muziek gezet op het moment dat Clérambault zijn versie presenteerde. Hij etaleert er een grote fijnzinnigheid en harmonische sensibiliteit die steeds ten dienste staat van de tekst en de over te dragen boodschap.
La Muse de l'Opéra ou les caractères liriques is een grandioze profane cantate : ondanks zijn korte duur glanst er evenveel luister in als in een opera. Clérambault zet een beperkt orkest maximaal in, door gebruik te maken van specifieke klankkleuren, zoals trompetten en pauken, om de grootsheid van de muziek te onderstrepen en het verhaal te vertellen. In deze cantate voor solo-stem wordt met de verbeeldingskracht van muziek gespeeld om verschillende scènes uit het leven te schilderen gaande van een musette tot een storm.
Enkele decennia nadat Charpentier zijn ‘histoires sacrées’ had gecomponeerd zette Clérambault de Histoire de la Femme adultère op muziek. Deze passage uit het evangelie evoceert de confrontatie tussen Jezus en de Schriftgeleerden en Farizeeën over de vraag of een vrouw, die op heterdaad betrapt is op overspel, gestenigd zou moeten worden. Jezus hekelt hun hypocrisie en antwoordt ‘hij die zonder zonde is, werpe de eerste steen’. Clérambault verklankt deze passage met een overvloedig pallet aan emoties.

Dit event wordt uitgezonden op Podium 19, een nieuw en gratis cultuurkanaal. Je kan op Podium 19 terecht voor virtuele voorstellingen, optredens en concerten uit de Vlaamse cultuurhuizen. Podium 19 is te zien op kanaal 19 van Proximus Pickx (kanaal 269 vanuit Brussel of Wallonië), kanaal 99 van Telenet TV, kanaal 20 van Orange TV en uitgesteld via VRT NU. Meer info op www.podium19.be.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Waar
BOZAR online Ravensteinstraat 23 1000 Brussel
Wanneer
This event is finished.
Prijs
gratis Basistarief: 0,00 €
Organisatie