Basiliek van Koekelberg

Monument

De Basiliek van het Heilig-Hart van Brussel, die door de Brusselaars vertrouwelijk 'basiliek van Koekelberg' genoemd wordt, is de jongere zus van die van Parijs. Geïnspireerd door deze is ze ook gewijd aan de vroomheid van het Heilig-Hart. De Basiliek is de vijfde grootste kerk ter wereld. Met een lift tot onder de koepel bereik je een prachtig zicht op Brussel.
Architect Albert Van huffel zocht naar de diepere betekenis van het ornament in de
architectuur. Zijn levenswerk, de creatie van de Nationale Basiliek van het H. Hart is dan ook het meest integere en interessantste art-decogebouw in West-Europa.
 De art-decokenmerken bestaan uit een klare en duidelijke lijnvoering, opgebouwd uit compacte en eenvoudige volumes in baksteen, metselwerk en natuursteen.
De structuur van het gebouw is volledig in gewapend beton, waarbij geglazuurd terracotta als verloren bekisting werd gebruikt. Het geglazuurde terracotta als decoratief element creëert binnen het gebouw een bijzonder warme sfeer, ondanks de kilte van het materiaal zelf.PANORAMA

Ontdek het unieke 360° panoramisch uitzicht over Brussel! 
Openingsuren: in de zomertijd: 9 uur – 17:30 uur (laatste ticket om 17:00 uur) | In de wintertijd: 10 uur – 16 uur (laatste ticket om 15:30 uur)MUSEUM MODERNE RELIGIEUZE KUNST

De Basiliek van Koekelberg biedt onderdak aan ongeveer 250 schilderijen en beelden uit het Museum van Moderne Religieuze Kunst van het bisdom Brugge.
Het betreft kunstenaars voor wie " religie " vaak een belangrijke inspiratiebron geweest is. Vooral de Christusfiguur staat centraal in dit artistieke spectrum. Servaes schilderde het Kerstgebeuren, Permeke creëerde een Christushoofd in brons. Andere blikvangers zijn twee lithos uit Rouaults Miserere en de gekruisigde van Gustave Van de Woestijne.
Het museum bevindt zich in de majestueuze koepel van de Basiliek.
Openingsuren : Het museum is open elke donderdag , vrijdag en zondag van 14u tot 16 u of na afspraak.MUSEUM ZWARTZUSTERS BRUSSEL

De Zwartzusters vonden hun oorsprong in een late uitloper van de middeleeuwse armoedebeweging: de Cellieten. Door de noodgedwongen verhuis in 1998 van het klooster uit het Brusselse centrum kwam een deel van het patrimonium in handen van de vzw Vrienden van de Nationale Basiliek. Met deze objecten werd een museale ruimte ingericht. In het museum bevindt zich schilderkunst, meubilair en kunstvoorwerpen, vaatwerk, beeldhouwkunst, Brussels en Vlaams kantwerk.
Openingsuren : elke woensdag van 14u tot 16u of na afspraak.RONDLEIDINGEN

De basiliek biedt rondleidingen aan in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Een gidsbeurt kost 75 euro voor een groep van maximum 25 personen. Tijdens de rondleiding in de Basiliek krijgt u meer informatie over haar geschiedenis, haar architect, de gebruikte materialen enz. U krijgt eveneens de kans de fototentoonstelling over het ontstaan van de basiliek te bezoeken, evenals het Museum van de Zwartzusters en het Museum voor Moderne Religieuze Kunst. De rondleidingen worden afgesloten met een bezoek aan het panorama. 
Voor info en reservatie tel 02/421.16.67 of info@basilicakokelberg.beRESTAURANT “LE BASILIC”

Uw bezoek kan voorafgegaan of vervolledigd worden met een snelle hap of een uitgebreide maaltijd in het restaurant 'Le Basilic' (ingang poort 8).
Voor reservatie en informatie: 02 425 09 05 of daniel.lebasilic@gmail.com – www.restospectacle.beTENTOONSTELLINGEN

Indien u een tentoonstelling wilt organiseren in de Basiliek van Koekelberg, kunt u contact opnemen met de toeristische dienst, tel 02/421.16.67 of mail info@basilicakoekelberg.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Waar
Basiliek Van Koekelberg Basiliekvoorplein 1 1081 Koekelberg (Brussel)
Wanneer
Contact
Phone: 02 421 16 60