BXL’anguage

Festival
De laatste jaren ontstond er in de Brusselse straten en op de pleinen een nieuwe taal. Dit nieuw Brussels dialect is een mengelmoes van Frans, Nederlands, Arabisch en vele andere talen. Ook wel de taal waarmee Zwangere Guy zijn leven bezingt.

Tijdens BXL’anguage gaan we op zoek naar de hyperdiverse taalgebruiken in onze stad.

Op het programma; de kortfilm Meli Milo van Julian Wolf, waarin de Brusselse jongerentaal een hoofdrol speelt. Gevolgd door een performance van Arber Aliaj en Geert Dehaes, elk in hun eigen taal. Arber Aliaj, performer, beheerst deze nieuwe taal als geen ander en gaat tijdens de performance in gesprek met Geert Dehaes, Brusseleir in hart en nieren. We sluiten de avond af met een geanimeerde analyse van het nieuw Brussels dialect door Lisa Verhelst, taalkundige en leerkracht in Brussel. Doorlopend geniet je van de geluidsinstallatie Brusselsspeaks van BNA-BBOT. Je hoort er stemmen van jongeren die hun favoriete Brusselse woorden delen.
Laat je onderdompelen in de Brusselse slang!

BXL’anguage is een samenwerking tussen Be.brusseleir, Het Goudblommeke in Papier, Masereelfonds en De Markten en vindt plaats tijdens Interlitratour. Een intercultureel, literair festival van woensdag 19 t.e.m. zaterdag 22 februari 2020 in verschillende Brusselse gemeenten. Meer info vind je op www.interlitratour.be.

*’Dos altait moyin om te moyènèiren’ betekent een oplossing zoeken, in het Brussels Das tout khatar’ betekent bangelijk in het nieuw Brussels, een mengeling van Dat is (NL), tout (FR) en rhatal (AR)

Gesproken talen : Nederlands

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

twee-taaliconen Deze activiteit is ook interessant als je nog niet zo goed Nederlands durft praten.
Waar
GC De Markten Oude Graanmarkt 5 1000 Brussel
Wanneer
This event is finished.
Prijs

€ 7,0

Kansentarief met Paspartoe Brussel: € 2,0

Basistarief: 7,00 €
Organisatie