Dead ladies show #4 in Brussel

Lezing of congres

Onterecht vergeten vrouwen
Zeggen de namen Clara Schumann, Erika Mann, Marie Curie, Harriet Tubman, Clarice Lispector, Ada Lovelace of Kaplana Chawla je iets? Stuk voor stuk zijn het vrouwen die werk deden waarvoor mannen de eer opstreken, vrouwen die de wereld verkenden maar in Stanley’s schaduw bleven, of vrouwen die even begaafde kunstenaars waren als hun mannelijke collega’s maar toen niet dezelfde aandacht kregen. En vooral: het zijn vrouwen die wisten te ontsnappen aan de conventies van hun tijd, alles uit het leven haalden en tot het uiterste gingen om hun dromen waar te maken. Tijdens de Dead Ladies Shows krijgen zij het podium dat ze verdienen.

Hulde in woord, beeld en muziek
In elke Dead Ladies Show delen bevlogen auteurs, acteurs, wetenschappers of kunstenaars hun liefde voor hun topvrouw. Ze gidsen het publiek door hun leven, werk en verwezenlijkingen. Gaea Schoeters stelt de shows samen en leidt het geheel in goede banen.

Centraal staat steeds een vrouw uit de letteren. Maar ook vrouwelijke ontdekkingsreizigers, atleten, kunstenaars en onderzoekers kunnen de revue passeren. Na de drie lecture-performances volgt een miniconcert, waarin een zangeres onder begeleiding van pianiste Lies Colman hulde brengt aan een grande dame van weleer.

Over de artiesten
Gaea Schoeters schrijft romans, theaterteksten en operalibretto's. Soms (en stiekem) waagt ze zich aan poëzie. Dit jaar verschenen van haar de Kate Tempest-vertaling Tiresias (met Johanna Pas, bij Poëziecentrum) & Het Einde (met Katrien Steyaert, bij Polis) en in de herfst verschijnt bij uitgeverij Querido haar nieuwe roman Trofee. In haar vrije tijd schopt ze af en toe tegen de schenen van de wereld in columns en opiniestukken, maar immer met de beste bedoelingen.

Yousra Benfquih is doctor in de rechten, auteur, dichter en spoken word-artiest. Ze won de txt-on-stage wedstrijd Naft voor Woord 2017, waarmee ze in de voetsporen trad van laureaten als Maarten Inghels en Maud Vanhauwaert. Recent haalde ze de shortlist van de Joost Zwagerman Essay-prijs. Met haar poëzie stond Yousra reeds op talrijke podia, gaande van de Roma tot Bozar, en speelt ze steeds met het evenwicht tussen humor en ernst, tussen ongemak en ontroering.

Marieke De Maré schrijft en performt, regisseert en doceert. In 2020 verscheen haar debuutroman BULT bij Uitgeverij Vrijdag.

Bent Van Looy staat vooral bekend als frontman van Das Pop, maar hij is ook een spitsvondige schrijver en schilder. Dit jaar verscheen zijn nieuwe boek Mijn Parijs, over zijn favoriete plekken in de stad waar hij jaren woonde.

Pianiste Lies Colman staat op internationale podia als soliste, kamermuzikante en liedbegeleider, en werkt als repetente, arrangeur en assistent-dirigent mee aan opera- en muziektheaterproducties. Dit combineert ze met een artistieke coördinatiefunctie aan het conservatorium van Antwerpen.

Sopraan Lore Binon studeerde viool en vooral zang in Brussel, Barcelona en Amsterdam. Haar fijngevoelige en rijke muzikale persoonlijkheid maakt haar een veelgevraagde soliste in binnen- en buitenland. Zij werkt mee aan muziektheatervoorstellingen, operaproducties en hedendaagse muziekconcerten, en koestert een grote liefde voor kamermuziek. Voor het Passa Porta Festival en Klarafestival 2021 zong ze een nieuwe tekst van Ilja Leonard Pfeijffer in een compositie van Frederik Neyrinck.

Gesproken talen : Nederlands

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

vier-taaliconen
Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed. Meer info
Waar
Beursschouwburg A. Ortsstraat 20 1000 Brussel
Wanneer
This event is finished.
Prijs

€ 10,0

Kansentarief met Paspartoe Brussel: € 2,0

Basistarief: 10,00 €; Categorie 2: 8,00 €; Categorie 3: 6,00 €; Artikel 27: 1,25 €
Organisatie