Festival Voce et Organo 2021 - Sweelinck, Praetorius en de italiaanse meesters

Festival

HET FESTIVAL VOCE ET ORGANO 2021: 4 CONCERTEN, 2 STEDEN, 3 UITZONDERLIJKE LOCATIES !
Twee steden en drie verschillende locaties ontvangen dit jaar het Festival Voce et Organo. Het festival start eind september als vanouds in Brussel, in de Kapellekerk. Dit jaar vindt één concert ook plaats in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavel, in dezelfde stad. In november ten slotte kan het publiek ook het bijzondere orgel in de Luikse Sint-Jacobskerk ontdekken. Dat monumentale orgel in renaissancestijl is bijzonder geschikt voor het werk van Sweelinck en Praetorius. Het is geïnspireerd op het Sweelinckorgel van de Oude Kerk in Amsterdam en het blinkt uit door zijn uitgesproken helderheid en zijn krachtige contrasten, waarbij zangerige en briljante klanken in dialoog treden met scherpere of net rondere registers.
Kenmerkend voor de concerten van Voce et Organo is de afwisseling tussen werken voor orgel solo enerzijds en vocale muziek of werken voor instrumentaal ensemble anderzijds. Op die manier wil het festival orgelmuziek beter bekend maken bij een publiek met belangstelling voor oude muziek. Daarbij werkt Voce et Organo ook dit jaar niet enkel met buitenlandse muzikanten samen, maar ook met Belgische artiesten. Ook wat het uitgevoerde repertoire betreft, krijgen componisten die actief waren in onze streken bijzondere aandacht.

SWEELINCK, PRAETORIUS EN DE ITALIAANSE MEESTERS
In 2021 viert het festival niet alleen zijn vijfentwintigste verjaardag, gespreid over vier concerten in Brussel en Luik, het herdenkt ook twee markante figuren van de polyfonie tijdens de renaissance: de Nederlandse componist Jan Pieterszoon Sweelinck en de Duitse componist Michael Praetorius.
Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) componeerde een indrukwekkend aantal vocale werken en schreef ook voor klavierwerken van zeer hoge kwaliteit. Zijn reputatie strekte zich uit over heel Europa en tijdgenoten noemden hem de Amsterdamse Orpheus. Hij trok veel leerling-organisten aan uit Duitsland, waardoor hij aan de basis ligt van de barokke Noord-Duitse orgelschool. Sweelincks invloed valt daarbij nauwelijks te onderschatten en reikt een eeuw later zelfs tot J.S. Bach (1685-1750).
In hetzelfde jaar als Sweelinck stierf ook de Duitse componist en organist Michael Praetorius (1571-1621). Hij was enorm productief: hij schreef talloze religieuze werken, maar ook enkele honderden instrumentale dansen.
In twee concerten combineert organist Arnaud Van de Cauter het werk van Sweelinck en Praetorius. Met het Huelgas Ensemble onder leiding van Paul van Nevel verkent hij hun inspiratiebronnen (Onze-Lieve-Vrouw-ter-Kapellekerk, Brussel, 27 september 2021, 20u). Samen met het Ensemble Polyharmonique onder leiding van Alexander Schneider brengt hij een selectie uit hun liturgische muziek (Sint-Jakobskerk, Luik, 20 november 2021, 20u, in partnerschap met het ‘Festival d’orgue de Liège’).
Dit jaar herdenken we ook een andere muzikale grootheid: Josquin des Prez (ca. 1450-1521), misschien wel de grootste componist van de renaissance. Dit boegbeeld van de Frans-Vlaamse polyfonie overleed 500 jaar geleden. Luitiste Sofie Vanden Eynde en sopraan Lieselot De Wilde brengen werk van hem en van enkele tijdgenoten, die net als Josquin in Italië actief waren. In hun programma, dat gewijd is aan Italiaanse muziek uit de renaissance, worden zij vergezeld door Ilze Bertrand, een organiste met Letse roots (Onze-Lieve-Vrouw-ter-Kapellekerk, Brussel, 29 september 2021, 20u).
Liefhebbers van het zeventiende-eeuwse Italiaanse repertoire kunnen hun hart ophalen tijdens het concert van organist Bernard Foccroulle en tenor Reinoud Van Mechelen. Dit concert vindt plaats in het schitterende kader van de laatgotische Zavelkerk, in co-organisatie met het Festival ‘Lettres en Voix’ (Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk, Brussel, 1 oktober 2021, 20u).

Gesproken talen : Duits, Engels, Frans, Nederlands

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Waar
Brussel OLV ter Kapellekerk en OLV ter Zavelkerk / Luik Sint-Jacobskerk Brussel OLV ter Kapellekerk en OLV ter Zavelkerk / Luik Sint-Jacobskerk 1000 Brussel
Wanneer

tot

Prijs
€ 20,0 Basistarief: 20,00 €; Voorverkoop: 16,00 €
Reservatie
+ 32 487 49 76 59
Organisatie
Contact
info@voceorgano.be
Phone: + 32 487 49 76 59
Sleutelwoorden