Icons

Tentoonstelling

Volgens de overlevering waren de eerste iconen te danken aan de heilige Lucas, die drie schilderijen van de Heilige Maagd zou hebben gemaakt. Iconen, van de eerste exemplaren in Europa en het Midden-Oosten tot de moderne en hedendaagse exemplaren, zijn afbeeldingen van het goddelijke die reeds tal van gelovigen en kunstenaars hebben geïnspireerd. De tentoonstelling Icons, gecurateerd door Henri Loyrette, voormalig directeur van het Musée d’Orsay en president-directeur van het Louvre, laat zien hoe van de oudheid tot nu de spirituele dimensie werd ingeweven in kunstwerken.

De tentoonstelling onthult een selectie van oude iconen uit Europa en Rusland – met verschillende afbeeldingen van Christus, de Moeder van God of individuele heiligen – waarvan de opvallende eenvoud hen onderscheidt als tijdloze objecten van verering.

Een tweede ensemble werken, van kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw, zoals Charles Filiger en Lucien Levy-Dhurmer, belicht de frontale compositie van iconen, zonder diepgang. De tentoonstelling laat ook zien hoe zelfs hedendaagse kunstenaars, zoals Yan Pei-Ming en Wim Delvoye, de heel eigen beeldtaal van iconen gebruiken.

Curator: Henri Loyrette.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Waar
Villa Empain Franklin Rooseveltlaan 67 1050 Elsene (Brussel)
Wanneer

tot

Open op:

  • Dinsdag - zondag van 11:00 tot 18:00
Prijs
€ 10,0 Basistarief: 10,00 €
Organisatie
Contact
info@boghossianfoundation.be
Phone: +32 2 627 52 30