ICTM Workshop #1 - Inleiding tot de Congolese Rumba

Concert

Voor het eerst organiseren Muziekpublique en ICTM Belgium een cyclus van introductiesessies tot muzikale tradities uit verschillende culturen. Deze eerste sessie richt zich op de Congolese Rumba met Klay Mawungu & Bambi Ceuppens. De sessie gaat door in het Frans, maar de sprekers kunnen ook naar het Engels vertalen.

Tijdens de koloniale periode ontwikkelde de Congolese muziek zich in Kinshasa (voorheen Leopoldstad). De muziek vormde de kern van een nieuwe stadscultuur die de Congolese multiculturaliteit combineerde met elementen uit buitenlandse culturen. De Congolese Rumba werd een volwaardige muziekstijl, met liederen over thema’s als liefde, vriendschap, intriges, het stadsleven en alles wat daarbij komt kijken.

Verschillende muzikanten van grote klasse, van Wendo Kolosoy tot muzikanten van de huidige generatie, hebben ertoe bijgedragen dat het een internationale muziek is geworden, die heel Afrika aan het dansen brengt en de wereld blijft veroveren.

Na een overzicht van de koloniale en postkoloniale context van de jaren 1940 tot 1970 door Bambi Ceuppens, zal Klay Mawungu een aantal emblematische muzikale artiesten, muzikale stromingen en invloeden uit deze periode portretteren.

Bambi Ceuppens is doctor in de sociale antropologie en Senior Researcher en curator in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Tervuren. Haar onderzoeksinteresses omvatten het Belgisch-Congolese koloniale verleden en de Congolese kunst en cultuur, met inbegrip van de moderne Congolese muziek.

Klay Mawungu is een cultureel ondernemer en facilitator van conferenties over de Congolese Rumba. Hij is ook actief in de organisatie van concerten over Congolese Rumba en leidt verschillende samenwerkingsverbanden met Bozar en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika rond het thema Rumba. Klay is ook zanger en liedjesschrijver van Congolese Rumba.

NIEUW: DE CYCLUS VAN ICTM-WORKSHOPS
De cyclus van introductiesessies tot muzikale tradities brengt veelvoud aan stemmen, opvattingen en interpretaties samen om over traditionele muziek te praten, waarbij onderwerpen aan de orde komen zoals de context van de uitvoeringen, de voorwaarden voor het bestaan en de gebeurtenissen die hun stempel op de geschiedenis van deze tradities hebben gedrukt.

In een vriendelijke sfeer, gezeten rond de tafels in de Foyer van het Molière Theater, neemt het publiek deel aan een door de spreker voorbereide presentatie, die wordt afgewisseld met momenten van uitwisseling met de deelnemers.

Gesproken talen : Engels, Frans

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Waar
Muziekpublique Galerij van de Naamsepoort 3 1050 Elsene
Wanneer
This event is finished.
Prijs

€ 8,0

Kansentarief met Paspartoe Brussel: € 2,0

Basistarief: 8,00 €; Artikel 27: 1,25 €
Reservatie
02-217.26.00
Organisatie
Sleutelwoorden