La Lune est en Amazonie

Theatervoorstelling

Diep in het oerwoud van het Colombiaanse Amazonegebied ontdekken twee goudzoekers in 1969 een onbekende gemeenschap. De blanken proberen vruchteloos om de leden aan de praat te krijgen en zouden hen hebben aangezien voor menseneters. Het was wachten op het werk van de Zwitsers-Colombiaanse onderzoeker Roberto Franco, eveneens in 1969, om meer te weten te komen over dit volk, dat zich op het einde van de 19e eeuw bleek te hebben afgezonderd in het woud. Het verdween uit alle officiële registers en beschermde zich op die manier te tegen smokkelaars, kolonisten en de ziekten die ze meebrachten.  

Mapa Teatro vertrekt van authentieke, gedocumenteerde gebeurtenissen en blijft daarbij een laboratorium voor artistieke experimenten. Naast beeld- en geluidsmateriaal verzamelt dit theatergezelschap eveneens getuigenissen, waarmee het aan de slag gaat om een nieuwe “etnofictie” te construeren, die zich op het kruispunt bevindt van sociale verbeelding en poëtisch onderzoek. Door middel van verhalen en video’s vragen Heidi en Rolf Abderhalden aandacht voor inheemse Latijns-Amerikaanse gemeenschappen en hun lot, die tegenwoordig vooral te maken krijgen met milieugeweld. 

Maart 2020, Colombia heeft een strikte lockdown afgekondigd die bijna een jaar moet duren. Met het isolement dat de Mapa Teatro heeft doorgemaakt, breidt de eerste reflectie zich uit tot de effecten van deze ervaring op de lichamen en op de manier waarop we kijken naar de bescheiden levenswijze van deze onzichtbare gemeenschappen, die voortdurend met uitsterven worden bedreigd.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Waar
Théâtre National E. Jacqmainlaan 111 1000 Brussel
Wanneer
This event is finished.
Prijs
€ 1,25 Basistarief: 1,25 €
Reservatie
02-203.41.55
Organisatie
Sleutelwoorden