La Promesse de l'architecture

Film

In 'La Promesse de l'écran' staat het collectieve en gemoedelijke karakter van het projectieritueel telkens opnieuw centraal. Tijdens de voorstelling worden bepaalde aspecten van de cinema uitgelicht (aftiteling, affiche, leidmotief, enz.) of wordt voorgesteld om vanuit een ander medium naar het scherm te kijken: een schilderij tekening, poëzie, muziek, enz.

'La Promesse de l'architecture' werd gemaakt op initiatief van het CAPC, het museum voor hedendaagse kunst van Bordeaux, en werd voor het eerst vertoond in de zomer van 2009 in het Maison Lemoine, ontworpen door Rem Koolhaas in Floirac. Het speelde ook ter gelegenheid van het einde van de werken aan een ander privéhuis, gebouwd door Christian en Pascale Pottgiesser (architecturespossibles) in Louveciennes, aan de rand van Parijs, in juni 2010. Nadien werd de film vertoond in de grote foyer van het Théâtre National de Chaillot in Parijs, met een adembenemend uitzicht op de Eiffeltoren (oktober 2011), vervolgens op het terras van het Beirut Art Center (juni 2015), en ten slotte in een protestantse tempel, de Temple de la Fusterie in Genève (juni 2017).

De montage van 'La Promesse de l'architecture' bestaat uit tientallen sequenties die zijn opgenomen in opmerkelijke architectuur, of beschrijven opmerkelijke architectuur, voornamelijk uit de modernistische periode. Het is een denkbeeldige stad, gebouwd op echte gebouwen of decors, waar we via het scherm doorheen lopen. De architecten zijn Michelangelo Antonioni, Jacques Tati, Rainer Werner Fassbinder, Oscar Niemeyer, Jean-Luc Godard, Fritz Lang, Bertrand Blier, Man Ray en Frank Lloyd Wright.

'La Promesse de l'écran présente' stelt voor: 'La Promesse de l'architecture'

Naar een idee van Pierre Leguillon
Productie : Capc, Bordeaux, 2009
Redactie: Adrien Faucheux
Decorontwerp: SpMillot

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Waar
CIVA.BRUSSELS Kluisstraat 55 1050 Elsene (Brussel)
Wanneer
This event is finished.
Prijs

gratis

Basistarief: 0,00 €
Organisatie
Sleutelwoorden