Life’s files (when you’re having fun)

Tentoonstelling

NA POCZATEK KONIEC.
POTEM WEZ SOBIE WAKACJE.
A W DRODZE DO
SIE POMYLISZ,
SIE ZATRZYMASZ.
A POTEM ZASTYGNIESZ.

"Ik eet gebakken aardappelen terwijl ik voor misschien wel de miljoenste keer mijn geschriften doorneem" – als ik dit nog een keer herlees, ben ik er trots op dat ik geen vetvlekken op het papier heb achtergelaten. Ik moet dus wel een harde werker zijn.

De titel van deze tentoonstelling had kunnen zijn: het verzamelen gaat door / zomer 2021. Eerst zocht ik naar iets poëtischers en ik voegde eraan toe: waar het begint, daar houdt het niet op. Maar poëzie ligt me niet zo.

“ "Foto's verzamelen is de wereld verzamelen", schrijft Sontag in On Photography," schrijft Kate Zambreno in haar boek Screen Tests tweeënveertig jaar later. Kate is zelf in de veertig als ze het schrijft. Ik verzamel bewegende beelden met geluid – de wereld in beweging en vibratie. Af en toe wens ik het geluid te dempen* en de beweging om te zetten in stilte door schermopnames.

Vitrine #127 begint waar de uitleentermijn van de twee boeken die ik lees eindigt (5). De lectuur eindigt, de film begint. Ik herinner me een video waarin Andrej Tarkovski zei dat je meer tijd moet besteden aan het lezen van boeken dan aan het kijken naar films. Een week geleden zei Alexander Kluge in een Zoom-call: cinema is in the mind, in the spirit and on the skin. Ik denk dat Tarkovski het hiermee eens zou zijn geweest.

De hoofdfilm hier is een reeks zomerevenementen. Verzameld op een magneetband; niet gemonteerd in postproductie, onbewerkt. (1) Terwijl de tape in mijn camera draait, ligt iemand anders op kop op de weg van Midden- naar Noord-Polen en laat hij mij zijn beelden en camera achter. (3) Toen kon ik een tijdje niet meer filmen. (4) Thuis vond ik dezelfde behoefte aan stilstand in de foto's van Kim-Lien. (5) Ze gooide ze in de vuilnisbak en ik haalde ze eruit lang voordat ik de band (1) opnam. Voordat de Poolse man zijn camera verloor (3), voor Polen, voor vitrine #127.

Geschreven door Daria Szewczuk, met veel dank aan Michel Kolenberg,
Brussel, 09.10.’21

*Het geluid van het potlood op papier gaat verloren op het computerscherm. Je moet je de muziek van een schrijvend potlood er maar opnieuw bij voorstellen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Waar
Luca School of Arts Campus Sint-Lukas Paleizenstraat 70 1030 Schaarbeek (Brussel)
Wanneer

tot

Open op:

  • Maandag - vrijdag van 9:00 tot 18:00
Contact
Sleutelwoorden