Short and sweet

Lezing of congres

Goed nieuws voor de liefhebbers van korte verhalen en ander straf proza: Annelies Verbeke stopt niét met schrijven. Nog beter nieuws: ze treedt voor je op in een nieuwe editie van Kort, omgedoopt naar Short and Sweet. Een avond vol ontregelende verhalen en gebald proza met wel heel bijzondere vertegenwoordigers van het genre: de Russische meesterverteller Maxim Osipov, jeugdauteur Annet Schaap en schrijver van Te Korte Verhalen Joke van Caesbroeck.

Maxim Osipov (1963) is een van de belangrijkste stemmen in de hedendaagse Russische literatuur. Hij wordt weleens kregelig wanneer zijn werk weer maar eens wordt vergeleken met dat van Tsjechov. Zijn psychologisch inzicht, zijn vermogen tot pakkende karakteriseringen, zijn compassie én ironische blik maken wel dat de vergelijking voor de hand ligt. In zijn recente verhalenbundel met de bedrieglijk optimistische titel De wereld is niet stuk te krijgen schotelt hij ons een wanhopig Rusland voor, waarin iedereen bezig is met overleven. Toch zijn de verhalen liefdesverklaringen aan datzelfde onmogelijke land. Nobelprijswinnares Svetlana Alexijevitsj, fan van het eerste uur, roemt zijn werk als ‘een genadeloze diagnose van het Russische leven.’

Annelies Verbeke (1976) is de patroonheilige van het korte verhaal in onze contreien. Sinds haar debuut, de internationale bestseller Slaap!, schreef ze een rijk en divers oeuvre bij elkaar, van bekroonde romans als Dertig dagen tot bekroonde verhalenbundels als Halleluja. Het is dit genre dat haar, we lenen deze woorden even van de Volkskrant, ‘past als een handschoen.’ In haar jongste verhalenbundel Treinen en Kamers vervlecht ze - ambitieus als altijd - vier millennia literatuur uit de hele wereld. Geïnspireerd door verhalen uit de wereldliteratuur van voor 1900 schreef ze vijftien verhalen.

Annet Schaap (1965) debuteerde met Lampje, een fabelachtige roman voor alle leeftijden die inmiddels meer dan 130.000 lezersharten wist te veroveren en bekroond werd met onder meer de Gouden Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs en de Boekenleeuw. Het boek verscheen in 22 landen en werd overal op lof en prijzen onthaald, met o.a. de Premio Strega Ragazze e Ragazzi in Italië en de Carnegie Medal in Groot-Brittannië. Op Short and Sweet leest Annet Schaap voor uit haar nieuwe boek de Meisjes, een bundel eigenzinnige bewerkingen van vertrouwde sprookjesverhalen.

Joke Van Caesbroeck (1987) is een cultschrijver met een ruim publiek. Dat zoiets bestaat is al wonderlijk, dat we haar zeer (zeer) korte verhalen wekelijks kunnen lezen in de cultuurbijlage van De Standaard is een geschenk. Haar min of meer autobiografische verhalen zijn heerlijke kleine ontregelaars tussen de waan van alledag. Haar verhalen werden gebundeld in Ik ben gratis maar oneetbaar en Onmens, twee bibliofiele uitgaven die inmiddels zo zeldzaam zijn dat Joke wel nooit van haar cultstatus verlost zal geraken.

Gesproken talen : Engels, Nederlands, Russisch

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

vier-taaliconen
Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed. Meer info
Waar
Passa Porta A. Dansaertstraat 46 1000 Brussel
Wanneer
This event is finished.
Prijs

€ 10,0

Kansentarief met Paspartoe Brussel: € 2,0

Basistarief: 10,00 €; Categorie 2: 8,00 €; Categorie 3: 6,00 €; Artikel 27: 1,25 €
Organisatie