Stap op je fiets en verken Brussel, van historisch stadscentrum tot de negentien gemeenten

In vier fietsroutes beleef je Brussel in volle beweging en zie je hoe wonen, werken en leven hun sporen nalieten in het landschap van de stad. Laat je benen draaien langs oude dorpskernen en volkswijken tot brede boulevards, waterwegen en lommerrijke stadsparken. Ervaar zelf hoe het is om te fietsen in Brussel en ontdek hoe de fiets stilaan zijn plaats in de stad herovert.

De vier fietsroutekaarten zijn gratis te verkrijgen in Muntpunt (Munt 6, 1000 Brussel) of online te raadplegen. De fietsroutes zijn samengesteld door gidsenorganisaties BrukselbinnenstebuitenCactus Brussel à vélo en het AMVB.

Ontdek de vier routes

Hoog & Laag (zuidoost Brussel) 31 km

Deze route is er een met afdalingen, klimmetjes en andere tegenstellingen. Je verkent volkse wijken als de Marollen en maakt kennis met het welstellende Brussel van vroeger en vandaag. Je fietst langs brede boulevards en lommerrijke stadsparken, het resultaat van de 19de-eeuwse stadsvernieuwing. Bovendien ervaar je hoe de fiets stilaan zijn plaats in de stad herovert, hoewel er nog werk aan de winkel is.

Groen & Grijs (zuidwest Brussel) 27,5 km

Deze fietsroute brengt je van het stadscentrum tot aan het begin van het Pajottenland en weer terug. Via Sint-Jans-Molenbeek zet je koers naar de historische kern van Anderlecht en fiets je langs de Pedevallei naar het landelijke Neerpede. Ontdek de vele contrasten, in het bijzonder van Anderlecht, en maak kennis met het Brussels wielerverleden. Je fietst langs allerlei sporen van het industriële en rurale verleden van Brussel, maar ook langs heel wat waterwegen en groene zones.

Koning & Kanaal (noordwest Brussel) 32 km

Op deze route verken je Neder-Over-Heembeek en Laken tot het centrum van Brussel en Schaarbeek. Eeuwen stadsontwikkeling brengen je langs oude dorpskernen, sociale woonwijken, autosnelwegen, maar ook langs rustige fietspaden en groene zones. Je fietst langs sporen van het rijke stadsverleden – van een 12de-eeuwse toren tot het Atomium. Ontdek hoe de Brusselse gemeenten evolueerden en hoe de veranderende mobiliteit sporen naliet in het stedelijke landschap.

Sporen & Wielen (noordoost Brussel) 21 km

Op deze route verken je het centrum van Brussel, tot de rand en weer terug. Je ontdekt hoe de veranderende mobiliteit van de Brusselaar een stempel drukt op de stad. Je rijdt langs plaatsen waar fietsfabrieken stonden of fietsclubs hun thuis hadden, en ziet hoe de fiets Brussel ook vandaag verandert. Bovendien ervaar je hoe trein en auto de stad vormgeven. En dat alles tegen de achtergrond van een altijd maar groeiende stad.

Getest voor jou!

“Deze route laat zien dat Brussel uiteindelijk toch klein en vooral heel divers is.”

In Brussel trap je gemakkelijk van levendige chaos naar oases van rust en alles daartussenin. Zelfs voor fietsavonturier Jenni heeft de hoofdstad nog verrassingen in petto. Trap in haar fietssporen en ontdek zelf een van de nieuwe routes die de hoofdstad door de bril van de fietser laten zien.

Lees meer >

Tipcollectie: Veel over velo's

De liefde voor de fiets en het fietsen, de ‘fiets-o-filie’, daar draait het om in deze boekenselectie in het kader van het Velomuseum. Het object, historisch en hedendaags. Het fietsen zelf, als liefhebber of prof, in Brussel, binnen- of buitenland, inspanning voor het lichaam en ontspanning voor de geest, goed voor mens en milieu. Hup, in het zadel! 
Haal inspiratie uit onze boekentips