In de kijker

 

Ontdek hier de uitgelichte wandelingen

Een stukje Afrika in Brussel

Ontdek en beleef de eigenzinnige kijk van lokale inwoners op de veelkleurige wijk Matongé. Een gids van Congolese origine neemt jullie mee voor een wandeling van ongeveer anderhalf uur langs de belangrijkste plaatsen van Matongé: het standbeeld, het Afrikaans Huis (een internaat voor Afrikaanse studenten),  de galerijen, de winkels, ... Jullie krijgen meer uitleg over de geschiedenis van de wijk en over hoe de Afrikaanse winkeliers leven en werken in de wijk en welke producten ze verkopen. Start- en eindpunt is in het Vlaams-Afrikaans Huis Kuumba in het hartje van Matongé, waar jullie eventueel een extra workshop dans, djembé of Afrikaanse gezelschapsspelen kunnen volgen of een Afrikaanse maaltijd kunnen nuttigen.

Klik hier voor meer info

Brussel Anders Bekeken: Vluchtelingen

Waarom vluchten mensen? Hoe komt men in België terecht en wie kan er asiel aanvragen? Hoe kun je als vluchteling erkend worden? Wat is de Conventie van Genève? ... Op al deze vragen trachten we een antwoord te vinden via een dynamisch traject.

  • Een kennismaking met de Dienst Vreemdelingenzaken en het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen.
  • Vervolgens zetten we onze tocht verder om een bezoek te brengen aan de Begijnhofkerk. Vanuit de Begijnhofkerk start de zoektocht. 
  • Na de middagpauze volgt een getuigenis van een vluchteling. Een (korte) nabespreking – een ideaal moment om af te ronden.

Klik hier voor meer info

Street ><Art

Over gewenste en ongewenste straatkunst - in de kanaalzone of in het centrum. De Brusselse straten zijn een grote straatkunstgalerij. Graffiti, tags, flops, stickers, stencils... ze duiken onverwacht op. Van werken die verwijzen naar klassieke kunst tot zuiver vandalisme: de diversiteit is enorm. Wat voor de ene choquerend is, mag voor de andere nog wat meer provoceren. De stad gaat er dan ook op verschillende manieren mee om: beboeten, verwijderen, aanvaarden of zelfs recupereren. Een Brukselgids neemt u mee in de 'straatgalerij' langs artiesten als Ralers, Créons, OakOak en uiteraard ook grootmeester Bonom.

Klik hier voor meer info