Expo in Brussel

tentoonstellingen in musea en kunstencentra

Verschillende Brusselse musea bieden, naast hun vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen aan die liefhebbers van heinde en ver naar de Europese hoofdstad lokken. Ook Brusselse kunstencentra dragen hun steentje bij. Het aanbod is immens en uiterst gevarieerd. UiTinBrussel presenteert een uitgelezen selectie.

OPGELET: WEGENS DE CRISIS ROND HET CORONAVIRUS ZIJN ALLE MUSEA EN KUNSTENCENTRA IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TOT NADER ORDER GESLOTEN. WANNEER ZE OPNIEUW HUN DEUREN OPENEN VOOR HET PUBLIEK, HANGT AF VAN DE VERDERE EVOLUTIE VAN DE CRISIS EN VAN DE REGERINGSMAATREGELEN. ALS JE EEN EXPO IN EEN VAN DE ONDERSTAANDE MUSEA OF KUNSTENCENTRA WILT BEZOEKEN, DAN CHECK JE BEST EERST EVEN HUN WEBSITE.

EXPO'S IN MAART

When Business Meets Art: Thierry Dubrunfaut

Voor zijn 125ste verjaardag wil het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) de ongelofelijke diversiteit en het esthetisch potentieel van de Belgische ondernemingswereld in de kijker zetten met een tentoonstelling. Daarvoor deed het een beroep op Thierry Dubrunfaut (1955, Doornik), een buitengewone fotograaf die de bedrijfswereld al meer dan tien jaar vanuit een uniek perspectief bekijkt. De foto's van Thierry Dubrunfaut hebben veel weg van droommachines. Typisch voor zijn werkwijze is dat hij alle instellingen bij de opname zelf regelt. Effecten zoals superpositie, soft focus en filé komen niet tot stand door aanpassingen met de computer. Hij wil de menselijke activiteit vieren met een origineel beeld, dat wordt ingeperkt door de camera-instellingen, het licht en de belichting. Dubrunfaut: “De lens neemt ons mee op reis. Met het realisme van de productiesites of de gebouwen als uitgangspunt, doet ze een beroep op onze verbeelding om ons naar surrealistische scènes te voeren. Als bij toverslag ziet de wereld er op een andere manier mooi uit, ongewoon, nog verrassender… De zuivere lijnen, de kromme lijnen en de kleuren inspireren mij net als poëzie, een beeldrijke lofzang op de technologische pracht van ons tijdperk.”
> Van 3 maart tot 1 april 2020, Bozar

Groepsexpo: Quantum - In Search of the Invisible

Deze internationale tentoonstelling onderzoekt de wereld van de kwantumfysica vanuit artistiek oogpunt. Ze presenteert tien werken die het resultaat zijn van de dialoog tussen kunstenaars en onderzoekers van het CERN in Genève. De expo toont werk van Julieta Aranda, Diann Bauer, James Bridle, Juan Cortés, hrm199, Yunchul Kim, Lea Porsager, Suzanne Treister, Semiconductor en Yu-Chen Wang.
> Van 5 maart tot 31 mei 2020, iMAL

Groepsexpo: Mappa Mundi - Hedendaagse cartografieën

Deze tentoonstelling verkent de manieren waarop kunst de wereld verbeeldt: cartografie, grenzen en verplaatsingen, sociale en economische omwentelingen. De bezoeker ontdekt een selectie werken van een dertigtal internationale hedendaagse kunstenaars die hun kijk op de wereld onthullen via verschillende media: van tekening tot video, van fotografie tot installatie. Sommigen, zoals Marcel Broodthaers en Mona Hatoum, verkennen het thema doorheen hun carrière, terwijl anderen er slechts punctueel mee in contact komen. Dit was bijvoorbeeld het geval voor Alighiero Boetti met zijn 'Mappa', of voor Wim Delvoye die specifiek voor deze tentoonstelling een installatie ontwierp. Tot de andere deelnemende kunstenaars behoren onder anderen Ólafur Eliasson, Andreas Gursky, Sol LeWitt, Cristina Lucas en Iván Navarro.
> Van 5 maart tot 22 augustus 2020, Boghossianstichting - Villa Empain

Vjenceslav Richter: The World As a Pavilion

Deze tentoonstelling toont een onderzoek naar het werk van de Kroatische architect Vjenceslav Richter (1917-2002) door het spectrum van het paviljoen als metafoor en als ruimtelijk concept waar architectuur en beeldende kunst elkaar ontmoeten. De expo blikt eveneens terug op Richters experimentele oeuvre van de late jaren 40 tot de jaren 90. In België is Richter vooral bekend door zijn ontwerp van het Expo 58-paviljoen van Joegoslavië.
> Van 5 maart tot 19 april 2020, BOZAR

Groepsexpo: The Wilderness Hidden Underneath

De poëzie van de error, de esthetiek van de fout, de gehavende vertaling van het analoge naar het digitale en omgekeerd. Het moment waarop een systeem ontspoort en afdwaalt van zijn bepaald pad. Deze groepsexpo toont het werk van beeldende kunstenaars die deze crashes, bugs, fouten, feedback en noise onderzoeken, manipuleren en uitpuren. Met werk van onder anderen Benjamin Verhoeven, Eva Vermeiren, Liselotte Van Daele en Stien Bekaert.
> Van 5 maart tot 2 april 2020, Pilar (VUB)

7 Arts: Belgische avant-garde 1922-1928

Honderd jaar geleden floreerde de avant-garde in Brussel. In 1922 lanceerden Pierre en Victor Bourgeois, Karel Maes, Pierre-Louis Flouquet en Georges Monier het invloedrijke tijdschrift '7 Arts'. De Brusselaars waren vurige pleitbezorgers van de plastique pure (of: geometrische abstractie) en propageerden een synthese van alle kunsten. Schilderkunst, beeldhouwkunst, decoratieve kunst, literatuur, muziek en film werden voortaan bekeken vanuit de architectuur en stedenbouw. Heel snel kregen de oprichters bijval van bekende kunstenaars als Magritte, Servranckx, De Boeck, Peeters, Gailliard, Baugniet, Hoste, Jasinski en Gaspard.
> Van 6 maart tot 7 juni 2020, CIVA

Ana Torfs: The Magician & The Surgeon

De Belgische kunstenares Ana Torfs (1963, Mortsel) woont en werkt al meer dan 30 jaar in Brussel. Haar oeuvre wordt gekenmerkt door een wisselwerking tussen tekst en beeld en bestaat onder meer uit installaties met diaprojecties. fotoreeksen, een internetproject, prenten en wandtapijten. In 1998 maakte ze haar enige langspeelfilm: 'Zyklus von Kleinigkeiten'. In Bozar stelt Torfs vier nieuwe installaties voor, waaronder 'Sideshow'. In deze installatie verschijnen en verdwijnen - in een abstract decor met veelkleurig licht - een reeks figuren zonder gezicht, zoals een geisha, vogelmensen en een illusionist met grote handen. In de filmische beelden keert de kunstenares terug naar enkele oude voorliefdes: theater, stille film, poppenkast, butoh, circus, maskerade en cabaret.
> Van 12 maart tot 31 mei 2020, Bozar

Groepsexpo: Ateliergeheimen, het art nouveau ornament

In de lente van 2020 duikt het Hortamuseum in de eigenlijke creatie van kunstenaars en architecten aan het einde van de negentiende eeuw. Het museum stelt meer dan 80 tekeningen tentoon (waaronder 61 nooit eerder getoond): werken van William Morris, Henry van de Velde, Josef Hoffmann, Charles R. Mackintosh... Het gaat om projecten voor stoffen en behangpapier die een brede waaier vormen – haast een herbarium – van motieven en ornamenten. Alle stappen worden geïllustreerd: van de eerste potloodschets tot het uiteindelijke werk. Maar ook het tekenatelier opent eindelijk zijn deuren. Een ruimte die met geduld werd gerestaureerd en ingericht om aan de hand van nog nooit tentoongestelde mallen het creatief proces van Victor Horta te ontdekken.
> Van 19 maart tot 21 juni 2020, Hortamuseum

IN DE KIJKER

Claude Monet: De meeslepende ervaring

Beleef het werk van de Franse impressionistische schilder Claude Monet (1840-1926) in virtual reality! Via een geweldige geluids- en lichtshow ontdek je meer dan 300 schilderijen van de grootmeester, met een grote verscheidenheid aan informatie over zijn leven en werk. De tuin van Giverny, met zijn talrijke waterlelies in de vijvers, zullen voor je ogen tot leven komen, net als de studio van Monet. De perscommentaren liegen er niet om: 'Een digitale kunstervaring van 360° over de vader van het impressionisme.' 'Claude Monet, de meeslepende ervaring', is een mix van kunst en technologie: een feest voor de zintuigen.'
> Tot 19 april 2020, Horta Galerij (Centraal-Station)

LOPENDE TENTOONSTELLINGEN

Wolfgang Tillmans: Today Is The First Day

De Duitse fotograaf Wolfgang Tillmans (1968, Remscheid) woont en werkt in Berlijn en Londen. WIELS presenteert de eerste solotentoonstelling van Tillmans in België. Deze kunstenaar maakte naam over de hele wereld en werd een van de meest invloedrijke figuren van zijn generatie met zijn grensoverschrijdende benadering van fotografie als artistiek medium. Wolfgang Tillmans’ ambitie als kunstenaar is niets minder dan het vastleggen van de wereld om ons heen, of zoals hij het zelf uitdrukt: ‘beelden maken die gaan over hoe het voelt om in dit tijdperk te leven’. Deze grootschalige tentoonstelling, verspreid over twee verdiepingen, werd speciaal voor de ruimtes van WIELS ontworpen met verschillende nieuwe reeksen foto’s die nooit eerder zijn vertoond, en met video-installaties en geluidsfragmenten.
> Van 1 februari tot 24 mei 2020, WIELS

Eleni Petaloti & Leonidas Trampoukis: Standing Stones - Objects of Common Interest

Het Brussels designmuseum geeft carte blanche aan het collectief Objects of Common Interest, dat van februari tot september tentoonstelt in de museumhal. Deze installatie wordt het hedendaagse voorstel voor 2020 van een instelling die het design, zijn geschiedenis en creatief proces in vraag stelt. ‘Standing Stones’ van het Griekse duo Eleni Petaloti en Leonidas Trampoukis – Objects of Common Interest – focust op de link tussen design en kunst. Hun werk rond opblaasbare structuren opent een hedendaagse dialoog met de museumcollectie.
> Van 21 februari tot 27 september 2020, ADAM Brussels Design Museum

Thao Nguyen Phan: Monsoon Melody

De Viëtnamese multimediakunstenaar Thao Nguyen Phan (1987, Ho Chi Minh City) is één van de belangrijkste opkomende talenten uit Zuid-Oostazië. Haar werk put uit de rijke en turbulente geschiedenis van haar thuisland Vietnam. De tentoonstelling bij WIELS - haar grootste tot nog toe - omvat drie video's met bijbehorende schilderijen. In verschillende vormen en met verschillende uitgangspunten verkennen deze recente projecten telkens de agrarische, politieke en sociale context van het rurale Vietnam. Maar Phans werk gaat verder dan zuiver historische of politieke stellingnames en geeft ook blijk van interesse voor literatuur en taal. Aan de hand van verhalen, fictie, officiële en onofficiële geschiedschrijving onthult ze op subtiele wijze wat vergeten is en vergeten kan worden in poëtische herinneringen.
> Van 1 februari tot 26 april 2020, WIELS

Aviv Szabs: Horizontal Mattress

De Joodse kunstenares Aviv Szabs (1992) woont en werkt in Tel Aviv. Speciaal voor haar eerste tentoonstelling in Brussel ontwikkelde ze ter plaatse een volledig nieuwe creatie, die kadert in een project dat drie jaar geleden van start ging in Tel Aviv. Alles begint met een bijna banaal beeld van een door de tijd vergeelde matras, die op straat achtergelaten is tussen het vuilnis. Een beeld dat haar plotseling overvalt en aanspreekt. Wat zal er gebeuren met dit voorwerp dat de initimiteit heeft beschermd? Het is het begin van een onderzoek naar het hart van het versleten en verweesde materiaal, dat zij op het bezetene af in vraag stelt en in eer herstelt. Nieuwsgierig naar het resultaat? Ga dan kijken en verwonder je over wat er allemaal kan met een afgedankte matras!
> Van 6 februari tot 26 april 2020, Joods Museum van België

Groepsexpo: Een sterk buikgevoel

Het Franse echtpaar Marion en Ludovic Oster heeft een leven lang kunst verzameld met een hart voor wat intimistisch, een buik voor wat buitenissig en een ziel voor wat authentiek is. Uit deze vaak brute en expressionistische verzameling hartenkreten, die ze discreet in hun galerie in Lyon tentoonstelden, verschijnt een raadselachtig, poëtisch universum dat gekoesterd mag worden. (Bron: Bruzz)
> Van 13 februari tot 7 juni 2020, Musée Art et Marge

Jos De Gruyter & Harald Thys: Mondo Cane

In Venetië vond in 2019 de biënnale voor hedendaagse kunst plaats. In het Belgisch paviljoen was er een tentoonstelling te zien met 20 poppen van Jos de Gruyter & Harald Thys. Een deel van hen, de ambachtslieden, stonden opgesteld in het centrale deel van het paviljoen. De zijruimten van het paviljoen waren afgesloten voor het publiek door middel van tralies. Achter deze tralies bevonden zich gevangenen. Onder hen een levend standbeeld, een collaboratrice, een buikspreker en een misnoegde oude vrouw in een rolstoel. Een aantal van de poppen werd aangedreven door elektrische motoren die hen in staat stelden repetitieve bewegingen uit te voeren. Nu de biënnale van Venetië afgelopen is, verhuizen de poppen richting Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, waar ze de antichambres zullen bevolken. In deze ruimten zullen de figuren, aangevuld met nieuwe elementen, deel gaan uitmaken van een 'Hedendaags Museum voor Volkskunst'. Een plek waar oude tradities en hedendaagse gebruiken mekaars pad kruisen.
> Van 19 februari tot 24 mei 2020, Bozar

Vrouwen vrij, een andere wereld

Begin jaren 1970 palmen feministes de publieke ruimte in. Ze blazen nieuw leven in oude eisen en vragen gelijkheid tussen vrouwen en mannen in het gezin, op school, op het werk en in de wetgeving. Ze hebben het ook over het lichaam, klagen stereotypen en geweld aan, willen een positieve en open kijk op seksualiteit en het recht om hun vruchtbaarheid te beheersen. Hun militantisme is jong en dynamisch: ze schrijven, komen samen, betogen en zetten pittige en luidruchtige acties op rond hun verlangen naar een samenleving in het teken van solidariteit, gelijkheid en zelfbeschikking. Vandaag zijn hun eisen en analyses nog steeds bijzonder actueel. Want al is er veel vooruitgang geboekt, er is nog een weg te gaan naar een gelijke samenleving. Een tentoonstelling van het Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis.
> Van 20 februari tot 24 mei 2020, BELvue Museum

Simon Fujiwara: A Conquest

De vooraanstaande Brits-Japanse kunstenaar Simon Fujiwara (1982, Londen) woont en werkt in Berlijn. Hij maakt zowel schilderijen, foto's en installaties als films en sculpturen. Fujiwara ziet zijn werk als een mix van politiek, architectuur en zijn eigen leven. Zo reconstrueerde hij ooit voor Tate St. Ives in Cornwall de bar van het hotel dat zijn ouders tijdens zijn kindertijd in Spanje uitbaatten, en voegde er erotische elementen aan toe. Mensen, beelden en objecten vormen in zijn werk instrumenten om een gefragmenteerd portret te schetsen van de 21ste eeuw, en de kracht van het individu aan te tonen in een geglobaliseerde wereld. Fujiwara stelde tentoon in prestigieuze instituten als Tate Modern (Londen), Palais de Tokyo (Parijs) en The Museum of Modern Art (New York). Mis deze expo bij Dvir Gallery niet!
> Van 20 februari tot 4 april 2020, Dvir Gallery

Sébastien Bonin: Documenti

De Belgische kunstenaar Sébastien Bonin (1977, Brussel) woont en werkt in Brussel. Zijn nieuwe tentoonstelling 'Documenti' toont zijn productie van de afgelopen twee jaar. Zijn schilderijen en fotogrammen communiceren met elkaar aan de muren van het museum. Kenners van de kunstgeschiedenis kunnen hun hart ophalen aan zijn werk, want het is doordrongen van anekdotes uit de kunstwereld en van het aura van de grote meesters.
> Van 20 februari tot 19 april 2020, Botanique 

ZOO

De eerste tentoonstelling in 2020 in het Millennium Iconoclast Museum of Art (MIMA) heet 'ZOO' en gaat over antropomorfisme: de neiging om andere wezens (dieren, goden, objecten en fenomenten) menselijke karaktertrekken mee te geven. Van de sfinx tot Spongebob: voorbeelden genoeg in onze (pop)cultuur. Aan de expo nemen elf internationale kunstenaars deel, onder wie Piet Parra (NL), Todd James (US), Rhys Lee (AUS) en Laurent Impeduglia (BE).
> Tot 30 augustus 2020, MIMA

BRUEGEL. The Originals

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bewaren – na Wenen – de op één na grootste verzameling schilderijen van Pieter Bruegel de Oude ter wereld. In het Old Masters Museum, bewonder je de originele schilderijen van deze briljante kunstenaar en sta je oog in oog met een veelheid aan personages – soms eigenaardig, soms herkenbaar, maar stuk voor stuk meesterwerkjes. Ontdek ook Bruegels genie aan de hand van een twaalftal werken van zijn zonen en navolgers.
> Tot 15 september 2020, KMSKB

Keith Haring: Retrospectieve

BOZAR brengt een grote retrospectieve met werk van de legendarische Amerikaanse kunstenaar Keith Haring (1958-1990). Deze vriend en vakgenoot van zowel Andy Warhol als Jean-Michel Basquiat was een unieke en opvallende verschijning in het New York van de jaren 1980. Met zijn direct herkenbare stijl speelde hij een erg belangrijke rol in de tegencultuur. Haring is vooral beroemd om zijn iconische motieven: blaffende honden, kruipende baby’s en vliegende schotels. Hij wilde ‘publieke kunst’ maken, die hij verspreidde via zijn Pop Shop, de media, de metro en de openbare stedelijke ruimte. Hij vond inspiratie in het abstract expressionisme, de popart, de Japanse kalligrafie en het werk van New Yorkse graffitikunstenaars. Tegelijk werd zijn unieke, spontaan ogende stijl beïnvloed door de energie van de tijd waarin hij leefde, van ruimtereizen tot hiphop en videospelletjes. Een krachtig oeuvre dat nog steeds bijzonder actueel is.
> Tot 19 april 2020, BOZAR

Punk Graphics: Too Fast to Live, Too Young to Die

‘Punk Graphics: Too Fast to Live, Too Young to Die’ is een tentoonstelling over de unieke beeldtaal die de punkbeweging ontwikkelde van de jaren zeventig tot midden jaren tachtig. Via honderden iconische afbeeldingen maakt de bezoeker kennis met de blijvende invloed van de punkcultuur op de mainstream grafische stijlen. ‘Punk Graphics: Too Fast to Live, Too Young to Die’ put uit de omvangrijke verzameling van de New Yorkse zakenbankier Andrew Krivine. De tentoonstelling was in 2018 al te zien in het Museum of Arts and Design (MAD) in New York en wordt nu voor het eerst in Europa getoond. De expo neemt bij haar voorstelling in Brussel ook het Belgische aspect van deze creatieve beweging onder de loep.
> Tot 26 april 2020, ADAM - Brussels Design Museum

Superheroes Never Die. Comics and Jewish Memories

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog wekt een generatie van joodse Amerikaanse tekenaars, die zich zo graag willen inburgeren dat ze hun buitenlands klinkende familienaam verbergen, de meest bekende superhelden tot leven: Batman, Superman, Captain America of Spiderman. Bijna een eeuw later zijn de superhelden nog altijd centrale figuren in onze hedendaagse culturen. Hoewel zij vandaag opkomen voor andere doelen, zijn de thema’s van identiteit en integratie die al in de jaren 1930 werden aangekaart, nog altijd aanwezig. Want een samenleving in crisis heeft altijd superhelden nodig. Aan de hand van meer dan tweehonderd werken vertelt de tentoonstelling ‘Superheroes Never Die. Comics and Jewish Memories’ hoe de Amerikaanse strip van bij het begin en tot vandaag altijd verstrengeld is geweest met het tumult van de geschiedenis.
> Tot 26 april 2020, Joods Museum van België

Paul Delvaux, de man die van treinen hield

De Belgische kunstenaar Paul Delvaux (1897-1994) schilderde een meesterlijk oeuvre bijeen, met als inspiratiebron de wereld van de spoorwegen. Zijn surrealistische werken gaan moeiteloos op in de adembenemende scenografie van Train World. Als vanzelf ontstaat een boeiende dialoog. Deze expo is hét uitgelezen moment om de artistieke evolutie van deze spoorwegliefhebber te ontdekken in een magische setting: van tekeningen, aquarellen en schilderijen uit de jaren 1920 tot monumentale werken uit de jaren 1970, maar ook persoonlijke objecten van de artiest voegen verrassende accenten toe. Dat de schilder in 1984 tot erestationschef van Louvain-la-Neuve werd benoemd, is veelbetekenend. Vanwege het uitzonderlijke succes is de tijdelijke expo verlengd tot en met 19 april 2020.
> Tot 19 april 2020, Train World

Terug naar Bruegel. Beleef de 16de eeuw

Ter gelegenheid van deze expo opent de Hallepoort een virtuele deur naar Bruegels universum. Bezoekers ontdekken de 16de eeuw, die niet alleen gekenmerkt werd door religieuze oorlogen en gevechten, maar ook door de ontdekking van de nieuwe wereld, de bouw van steden en de bloei van het humanisme. Virtual reality voert bezoekers mee op een verbazingwekkende reis naar het hart van de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude.
> Tot 18 oktober 2020, Hallepoort

Sean Scully: Eleuthera

Sean Scully is vooral bekend voor zijn expressieve abstracte schilderijen vol kleurrijke strepen en rechthoeken. In de serie 'Eleuthera' (2015-2017) komt er echter een hele nieuwe kant van de kunstenaar aan bod. De serie is opgebouwd rond een zeer persoonlijk onderwerp: de 23 olieverfschilderijen op groot formaat tonen Scully’s achtjarige zoon Oisín, al spelend op het strand van het eiland Eleuthera op de Bahama’s. Naast deze 23 werken toont het Koninklijk Museum ook nog kleinere pastels, tekeningen en foto’s van Scully.
> Tot 16 augustus 2020, KMSKB

IN DE RAND

STREET ART

Het Street Art Parcours in één muisklik

De Stad Brussel bedacht een nieuwe website die een mooi overzicht biedt van het Street Art Parcours in Brussel. Alle Street Art-projecten die door de Schepen van Cultuur werden opgestart, zijn er terug te vinden. Ook de werken die spontaan op de muren van de hoofdstad verschenen, worden opgelijst. De website gidst bezoekers door de Stad Brussel (en dus niet door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) in functie van hun voorkeuren op het vlak van Street Art én houdt hen op de hoogte van nieuwe realisaties.
> Klik hier voor meer info.

KUNSTBEURZEN

Elke galerie met naam en faam neemt jaarlijks deel aan minstens enkele kunstbeurzen in binnen- en buitenland, dit wil zeggen als ze tenminste voor deelname geselecteerd worden door strenge selectiecommissies. Om slechts een aantal van de grootste en belangrijkste kunstbeurzen ter wereld te noemen: Art Basel, FIAC Paris, Frieze London, The Armory Show New York en Abu Dhabi Art Fair. Ook in ons land, en dan vooral in Brussel, vinden jaarlijks tal van beurzen plaats, de ene al wat grootschaliger en belangrijker dan de andere. In deze rubriek lijsten wij heel het jaar door kunstbeurzen op die in Brussel plaatsvinden. Van het bescheiden Affordable Art Fair (kunstwerken van 60 tot 6.000 euro) tot Art Brussels.
> Klik hier voor meer info.

KUNST OP KOMST

MEER TIPS!

Voor een overzicht van de musea en kunstencentra verwijzen we je graag naar onze museumpagina

Wie op de hoogte wil blijven van wat leeft in de wereld van de hedendaagse kunst, verkent ook onze pagina Galeries.