Expo in Brussel

tentoonstellingen in musea en kunstencentra

Verschillende Brusselse musea bieden, naast hun vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen aan die liefhebbers van heinde en ver naar de Europese hoofdstad lokken. Ook Brusselse kunstencentra dragen hun steentje bij. Het aanbod is immens en uiterst gevarieerd. UiTinBrussel presenteert een uitgelezen zomerselectie.

IN DE KIJKER

Claude Monet: De meeslepende ervaring

Beleef het werk van de Franse impressionistische schilder Claude Monet (1840-1926) in virtual reality! Via een geweldige geluids- en lichtshow ontdek je meer dan 300 schilderijen van de grootmeester, met een grote verscheidenheid aan informatie over zijn leven en werk. De tuin van Giverny, met zijn talrijke waterlelies in de vijvers, zullen voor je ogen tot leven komen, net als de studio van Monet. De perscommentaren liegen er niet om: 'Een digitale kunstervaring van 360° over de vader van het impressionisme.' 'Claude Monet, de meeslepende ervaring', is een mix van kunst en technologie: een feest voor de zintuigen.'
> Tot 19 april 2020, Horta Galerij (Centraal-Station)

Brussels Antique & Fine Arts Fair (BRAFA)

Elk jaar zakken liefhebbers, verzamelaars en professionele antiekhandelaars massaal af naar de prachtige gebouwen van Thurn & Taxis, voor wat niet alleen de grootste antiekbeurs van België is, maar ook één van de oudste antiekbeurzen ter wereld. Zelfs als je het geld niet hebt om te kopen, is de beurs één grote tentoonstelling, met een aanbod dat de hele periode van de Oudheid tot nu omspant. Eregast op BRAFA 2019 is het wereldberoemde Britse kunstenaarsduo Gilbert & George.
> Van 26 januari tot 2 februari 2020, Thurn & Taxis

EUROPALIA ROMANIA

HIT: Europalia Curator's Award

HIT is de vrucht van een samenwerking tussen curator en kunstenares Els Vermang en kunstenares Claudia Radulescu, de winnaars van de derde Europalia Curator's Award. Hun project bestaat uit de muzikale compositie 'Imposture' en de ruimtelijke installatie 'MPSTR': een versmelting van muziek, visuele kunsten en popcultuur.
> Van 14 december 2019 tot 26 januari 2020, KANAL - Centre Pompidou

History in Fragments

'History in Fragments' is een audiovisuele tentoonstelling georganiseerd door de curatoren Raluca Velisar en Andrei Rus. Het wordt een audiovisuele reis doorheen de laatste decennia van de Roemeense geschiedenis, met zowel archiefbeelden als geluidsfragmenten en hedendaagse films en video's die proberen om het recente verleden te schetsen en in een nieuw licht te plaatsen.
> Van 13 december 2019 tot 2 februari 2020, Cinema Galeries

Constantin Brancusi

Europalia Romania pakt uit met een prestigieuze tentoonstelling over Constantin Brancusi (1876-1957), de meest invloedrijke beeldhouwer van de twintigste eeuw. Het is de allereerste keer dat er in Brussel een expo aan Brancusi wordt gewijd – de laatste solotentoonstelling vond bijna 25 jaar geleden plaats in Parijs. Brancusi is een sleutelfiguur in de kunstgeschiedenis. Hij wordt een pionier van het modernisme genoemd. De tentoonstelling brengt topstukken uit musea en privécollecties van over de hele wereld bijeen. Denk aan meesterwerken als ’Slapende muze’, ‘De Kus’ en ‘Leda’. Verschillende stukken worden voor de eerste keer getoond, samen met werk van tijdgenoten (Duchamp, Modigliani, Man Ray e.a) en sculpturen van Rodin, bij wie Brancusi kort in de leer ging. Wegens succes verlengd tot 2 februari 2020!
> Van 2 oktober 2019 tot 2 februari 2020, BOZAR

LOPENDE TENTOONSTELLINGEN

BRUEGEL. The Originals

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bewaren – na Wenen – de op één na grootste verzameling schilderijen van Pieter Bruegel de Oude ter wereld. In het Old Masters Museum, bewonder je de originele schilderijen van deze briljante kunstenaar en sta je oog in oog met een veelheid aan personages – soms eigenaardig, soms herkenbaar, maar stuk voor stuk meesterwerkjes. Ontdek ook Bruegels genie aan de hand van een twaalftal werken van zijn zonen en navolgers.
> Tot 15 september 2020, KMSKB

Keith Haring: Retrospectieve

BOZAR brengt een grote retrospectieve met werk van de legendarische Amerikaanse kunstenaar Keith Haring (1958-1990). Deze vriend en vakgenoot van zowel Andy Warhol als Jean-Michel Basquiat was een unieke en opvallende verschijning in het New York van de jaren 1980. Met zijn direct herkenbare stijl speelde hij een erg belangrijke rol in de tegencultuur. Haring is vooral beroemd om zijn iconische motieven: blaffende honden, kruipende baby’s en vliegende schotels. Hij wilde ‘publieke kunst’ maken, die hij verspreidde via zijn Pop Shop, de media, de metro en de openbare stedelijke ruimte. Hij vond inspiratie in het abstract expressionisme, de popart, de Japanse kalligrafie en het werk van New Yorkse graffitikunstenaars. Tegelijk werd zijn unieke, spontaan ogende stijl beïnvloed door de energie van de tijd waarin hij leefde, van ruimtereizen tot hiphop en videospelletjes. Een krachtig oeuvre dat nog steeds bijzonder actueel is.
> Van 6 december 2019 tot 19 april 2020, BOZAR

Balthasar Burkhard: Foto's 1969-2009

De Zwitserse fotograaf Balthasar Burkhard (1944, Bern) brengt voor zijn tentoonstelling in de Botanique een ruime selectie werken samen die zijn carrière reconstrueren. In een niet-chronologische scenografie ontdekt de bezoeker de verschillende genres die door Burkhard werden aangesneden: naakten, landschappen, portretten, dieren en stedenbouw. Een deel van de tentoonstelling, bestaande uit archieven, belicht zijn werk als kroniekschrijver van de artistieke scene van Bern in de jaren 60. In die periode werkte hij voor de Kunsthalle van Bern en zijn charismatische directeur, Harald Szeemann.
> Van 28 november 2019 tot 2 februari 2020, Botanique

Dotremont en de surrealisten: een jeugd in oorlog (1940-1948)

De Belgische schilder, schrijver en dichter Christian Dotremont (1922-1979), oprichter van de naoorlogse kunstbeweging CoBrA en ontwerper van logogrammen, start zijn parcours aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Op zijn zeventiende wordt hij opgenomen in de kring van de Brusselse surrealisten onder leiding van René Magritte. Aan de hand van werken van Dotremont en van andere surrealisten uit die tijd, maar ook met films, tijdschriften en foto’s, schetst de tentoonstelling een bewogen en weinig bekende periode uit de geschiedenis van het Brusselse surrealisme.
> Van 26 november 2019 tot 9 februari 2020, BELvue Museum

Punk Graphics: Too Fast to Live, Too Young to Die

‘Punk Graphics: Too Fast to Live, Too Young to Die’ is een tentoonstelling over de unieke beeldtaal die de punkbeweging ontwikkelde van de jaren zeventig tot midden jaren tachtig. Via honderden iconische afbeeldingen maakt de bezoeker kennis met de blijvende invloed van de punkcultuur op de mainstream grafische stijlen. ‘Punk Graphics: Too Fast to Live, Too Young to Die’ put uit de omvangrijke verzameling van de New Yorkse zakenbankier Andrew Krivine. De tentoonstelling was in 2018 al te zien in het Museum of Arts and Design (MAD) in New York en wordt nu voor het eerst in Europa getoond. De expo neemt bij haar voorstelling in Brussel ook het Belgische aspect van deze creatieve beweging onder de loep.
> Van 20 november 2019 tot 26 april 2020, ADAM - Brussels Design Museum

Superheroes Never Die. Comics and Jewish Memories

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog wekt een generatie van joodse Amerikaanse tekenaars, die zich zo graag willen inburgeren dat ze hun buitenlands klinkende familienaam verbergen, de meest bekende superhelden tot leven: Batman, Superman, Captain America of Spiderman. Bijna een eeuw later zijn de superhelden nog altijd centrale figuren in onze hedendaagse culturen. Hoewel zij vandaag opkomen voor andere doelen, zijn de thema’s van identiteit en integratie die al in de jaren 1930 werden aangekaart, nog altijd aanwezig. Want een samenleving in crisis heeft altijd superhelden nodig. Aan de hand van meer dan tweehonderd werken vertelt de tentoonstelling ‘Superheroes Never Die. Comics and Jewish Memories’ hoe de Amerikaanse strip van bij het begin en tot vandaag altijd verstrengeld is geweest met het tumult van de geschiedenis.
> Tot 26 april 2020, Joods Museum van België

Roger Ballen: The Theatre of the Ballenesque

'The Theatre of the Ballenesque' is de allereerste grootschalige tentoonstelling die in Brussel wordt gewijd aan Roger Ballen. De tentoonstelling combineert foto’s, video’s en in situ installaties, en ook enkele grafische interventies van de kunstenaar. Roger Ballen is een van de belangrijkste fotografen van zijn generatie. Hij werd geboren in New York in 1950 en woont en werkt al meer dan 30 jaar in Zuid-Afrika. Zijn werk was al eerder te zien in vooraanstaande musea als Tate Britain (Londen, UK), Rijksmuseum (Amsterdam, NL), MoMA (New York, USA), en ook in het Gentse Museum Dr. Guislain. 'The Theatre of the Ballenesque' dompelt de bezoekers helemaal onder in de absurde wereld van de kunstenaar, en laat hen de rijkdom en de densiteit van zijn complexe oeuvre aan den lijve ondervinden. Roger Ballen studeerde eerst psychologie, en later ook geologie, maar het is uiteindelijk met fotografie dat hij de diepste gedachtespinsels van de mens verkent.
> Van 14 november 2019 tot 1 maart 2020, Centrale for Contemporary Art

Angel Vergara: From Scene to Scene

De Spaanse kunstenaar Angel Vergara (1958, Mieres) woont en werkt al meer dan 30 jaar in Brussel. Hij heeft zich in die tijd de Belgische surrealistische traditie eigen gemaakt. Daarnaast houdt hij er een meer kritische intellectuele praktijk op na. Centraal in Vergara's werk staan vaak de kunst en de kunstwereld zelf. Vergara bedient zich daartoe van een uitgebreid beeldend vocabularium: installaties, performances, sculpturen, schetsen, schilderijen en video's. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in de Regentschapsstraat toont momenteel vijf grote 'geschilderde films' van hem, die het verblijf van Charles Baudelaire in Brussel in 1864 oproepen.
> Tot 11 maart 2020, KMSKB

Ekphrasis - Het geschrift in de kunst

Beeld en tekst liggen zeer dicht bij elkaar, vullen elkaar aan en zijn zelfs onderling verwisselbaar. In de loop der tijden hebben tal van kunstenaars geëxperimenteerd met de dunne lijn daartussen. De tentoonstelling 'Ekphrasis - Het geschrift in de kunst' speelt daarop in. Ze toont talrijke werken en teksten van ruim 40 plastische kunstenaars die vanaf de jaren 1960 het geschreven woord hanteerden ter vervanging of beschrijving van het beeld. Het doel van deze expo is een reflectie bieden op de werken en teksten van kunstenaars die in beelden denken.
> Van 24 oktober 2019 tot 9 februari 2020, Villa Empain Franklin

Groepsexpo: Love. Hate. Debate. Start a Conversation with the ING Collection

Tijdens 'Love. Hate. Debate. Start a Conversation with the ING Collection' kan je voor de eerste keer kennismaken met de ING-collectie, die bijna 60 jaar geleden één van de allereerste bedrijfscollecties vormde. De collectie is trouw gebleven aan de pioniers- en vernieuwersgeest van grondlegger Baron Lambert. Met de expo 'Love. Hate. Debate', die een zestigtal kunstwerken telt, nodigt het ING Art Center je uit om na te denken over de bijzondere relatie die je kan hebben met een kunstwerk. Een relatie die verder gaat dan eerste indrukken en uitmondt in een gesprek met het werk, met jezelf en met de wereld.
> Van 23 oktober 2019 tot 15 maart 2020, ING Art Center

Paul Delvaux, de man die van treinen hield

De Belgische kunstenaar Paul Delvaux (1897-1994) schilderde een meesterlijk oeuvre bijeen, met als inspiratiebron de wereld van de spoorwegen. Zijn surrealistische werken gaan moeiteloos op in de adembenemende scenografie van Train World. Als vanzelf ontstaat een boeiende dialoog. Deze expo is hét uitgelezen moment om de artistieke evolutie van deze spoorwegliefhebber te ontdekken in een magische setting: van tekeningen, aquarellen en schilderijen uit de jaren 1920 tot monumentale werken uit de jaren 1970, maar ook persoonlijke objecten van de artiest voegen verrassende accenten toe. Dat de schilder in 1984 tot erestationschef van Louvain-la-Neuve werd benoemd, is veelbetekenend.
> Van 22 oktober 2019 tot 15 maart 2020, Train World

Terug naar Bruegel. Beleef de 16de eeuw

Ter gelegenheid van deze expo opent de Hallepoort een virtuele deur naar Bruegels universum. Bezoekers ontdekken de 16de eeuw, die niet alleen gekenmerkt werd door religieuze oorlogen en gevechten, maar ook door de ontdekking van de nieuwe wereld, de bouw van steden en de bloei van het humanisme. Virtual reality voert bezoekers mee op een verbazingwekkende reis naar het hart van de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude.
> Van 18 oktober 2019 tot 18 oktober 2020, Hallepoort

The World of Bruegel in Black and White

Iedereen kent Pieter Bruegel de Oude als wereldberoemd schilder, maar wist je dat Bruegel in zijn tijd vooral bekend was om zijn prenten? De KBR bewaart een complete en ongeëvenaarde collectie die tijdens het Bruegeljaar exclusief wordt tentoongesteld. De tentoonstelling ‘The World of Bruegel in Black and White’ neemt je mee in de imaginaire wereld van deze Vlaamse meester. Dit is de eerste – en mogelijk de laatste – keer dat je de kans krijgt om Bruegels prenten van dichtbij te bewonderen.
> Van 15 oktober 2019 tot 16 februari 2020, Paleis van Karel van Lotharingen

Dalí en Magritte: Twee iconen van het surrealisme in dialoog

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België wijden een uitzonderlijke tentoonstelling aan Salvador Dalí (1904-1989) en René Magritte (1898-1967). Voor het eerst worden de verhoudingen en invloeden tussen de twee grootste iconen van het surrealisme belicht. Beiden wijdden hun carrières aan het uitdagen van de werkelijkheid, het betwisten van onze blik en het omgooien van onze zekerheden. De expo werpt licht op de persoonlijke, filosofische en esthetische relatie van de iconische kunstenaars aan de hand van meer dan 80 schilderijen, sculpturen, foto's, tekeningen, films en archiefstukken.
> Van 11 oktober 2019 tot 9 februari 2020, KMSKB

Chiharu Shiota: Me Somewhere Else

De spectaculaire installaties van de Japanse kunstenares Chiharu Shiota (Osaka, 1972) transformeren de ruimtes waarin ze zich ontplooien, en dompelen de bezoeker onder in het universum van de kunstenares. Ze combineren textielen, zoals wol en katoen, met verschillende elementen, gebeeldhouwde vormen en gebruikte voorwerpen. Het werk 'Me Somewhere Else' (2018), tentoongesteld in de Bernheimzaal van het museum, herbergt een enorme visuele kracht en neemt een bijzondere plaats in Shiota’s oeuvre in. Ze vertelt over de strijd tegen haar ziekte en de zekerheid dat haar geest haar lichaam zal overleven. "Voordat de diagnose kanker werd gesteld, dacht ik: als ik sterf, zal alles om mij heen sterven; ik zal sterven. Nu weet ik dat alleen mijn lichaam sterft - niet mijn geest. Mijn geest blijft ergens anders."
> Van 11 oktober 2019 tot 9 februari 2020, KMSKB

Crossroads: Reizen door de Middeleeuwen

Na de val van het Romeinse Rijk wordt Europa ondergedompeld in eeuwen van achteruitgang en verval. Dat is toch wat heel wat mensen denken over de periode tussen circa 300 en 1000 na Christus, de 'donkere' middeleeuwen. In deze expo wil het Museum Kunst & Geschiedenis dit beeld bijstellen en een nieuw licht werpen op deze boeiende periode. Ga mee met Avaren, Franken, Merovingers, Byzantijnen, Egyptenaren en Vikingen op reis door de vroege middeleeuwen!
> Van 27 september 2019 tot 29 maart 2020, Museum Kunst en Geschiedenis

Sean Scully: Eleuthera

Sean Scully is vooral bekend voor zijn expressieve abstracte schilderijen vol kleurrijke strepen en rechthoeken. In de serie 'Eleuthera' (2015-2017) komt er echter een hele nieuwe kant van de kunstenaar aan bod. De serie is opgebouwd rond een zeer persoonlijk onderwerp: de 23 olieverfschilderijen op groot formaat tonen Scully’s achtjarige zoon Oisín, al spelend op het strand van het eiland Eleuthera op de Bahama’s. Naast deze 23 werken toont het Koninklijk Museum ook nog kleinere pastels, tekeningen en foto’s van Scully.
> Tot 16 augustus 2020, KMSKB

Beyond Bruegel

‘Beyond Bruegel’ is een innovatieve kunstbeleving waarbij nieuwe technologieën en de klassieke werken van Bruegel zich verenigen en de kunstbeleving naar een hoger niveau tillen. In het eerste deel van de expositie kan de bezoeker zich in een multimediale setting verdiepen in het leven en oeuvre van de schilder. Vervolgens dompelt een geanimeerde 360-gradenprojectie je onder in de wondere wereld van de meester. Hier bezichtig je zijn werken niet zonder meer, maar wandel je er als het ware doorheen: het éne moment bevind je je tussen het leger van de 'Dulle Griet', het andere op een schip aan de voet van de 'Toren van Babel'. Personages uit Bruegels oeuvre komen tot leven en maken je deel van zijn grenzeloze verbeelding.
> Van 6 april 2019 tot 31 maart 2020, Dynastiegebouw

IN DE RAND

Jacqueline Mesmaeker: Enkel zicht naar zee, naar west

De Belgische kunstenares Jacqueline Mesmaeker (1929, Ukkel) woont en werkt in Brussel. Na experimenten in de mode, design en architectuur geeft ze vanaf het midden van de jaren 70 haar poëtische visie conceptuele gestalte in onder meer installaties, tekeningen, films, sculpturen en fotografie. In deze expo wordt haar sublieme video-installatie 'Les oiseaux' voor het eerst in meer dan 35 jaar in zijn originele proporties getoond. In een aparte ruimte is daarnaast een ensemble werken op papier van Mesmaeker te zien, waaronder de aquarellenreeks 'Mer' uit 1978. Een (her)ontdekking!
> Van 10 januari tot 4 maart 2020, CC Strombeek

1973-1974. Belgische Avant-Garde in Brussel en Oxford

Op 25 mei 1973 opende in het Paleis voor Schone Kunsten een expo die de artistieke tendensen binnen de Belgische avant-garde aan de orde stelde. De deelnemende kunstenaars waren M. Broodthaers, J. Charlier, J. Geys, B. Lohaus, G. Mees, Panamarenko en M. Roquet. Tussen 30 juni en 4 augustus 1974 werd de expo een tweede keer opgevoerd in het Museum of Modern Art in Oxford, deze keer met werken van Charlier, Lohaus, Mees, Panamarenko, Roquet en Van Snick. Deze documentaire expo, ingericht met documenten uit verschillende archieven, herinnert aan de voorbereidingen en het verloop van de expo's in het Paleis en Oxford.
> Van 10 januari tot 4 maart 2020, CC Strombeek

Groepsexpo: Camouflage, Behind the Abstract Pattern: Art - Nature - War

Camouflage gaat verder dan het abstracte patroon. Het FeliXart Museum biedt met deze expo een historisch overzicht van tactieken en motieven. Het reflecteert ook over het camouflagethema in de kunst en de samenleving. In tijden van gezichtsherkenning en privacyrisico’s blijft camouflage een uiterst actueel thema. Het ons zo vertrouwde abstracte camouflagepatroon kreeg vorm op hetzelfde moment dat de abstracte kunstbeweging in België aanvatte, een eeuw geleden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er geëxperimenteerd met optische illusies uit de natuur om ze tactisch in te zetten in militaire strategieën. De tentoonstelling brengt een verrassende en originele combinatie vol kunstwerken, natuurobjecten en militaria waarbij zowel de relatie tot de natuur alsook de fenomenen van de optische illusies en de dubbelzinnigheid van beelden belicht worden. Met werk van onder anderen Rik Wouters, Frans Masereel, Felix De Boeck, Walter Leblanc, Victor Vasarely, Fred Bervoets, Ria Pacquée, Gery De Smet en Walter Van Beirendonck.
> Van 24 november 2019 tot 29 maart 2020, FeliXart Museum, Drogenbos

STREET ART

Het Street Art Parcours in één muisklik

De Stad Brussel bedacht een nieuwe website die een mooi overzicht biedt van het Street Art Parcours in Brussel. Alle Street Art-projecten die door de Schepen van Cultuur werden opgestart, zijn er terug te vinden. Ook de werken die spontaan op de muren van de hoofdstad verschenen, worden opgelijst. De website gidst bezoekers door de Stad Brussel (en dus niet door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) in functie van hun voorkeuren op het vlak van Street Art én houdt hen op de hoogte van nieuwe realisaties.
> Klik hier voor meer info.

KUNSTBEURZEN

Elke galerie met naam en faam neemt jaarlijks deel aan minstens enkele kunstbeurzen in binnen- en buitenland, dit wil zeggen als ze tenminste voor deelname geselecteerd worden door strenge selectiecommissies. Om slechts een aantal van de grootste en belangrijkste kunstbeurzen ter wereld te noemen: Art Basel, FIAC Paris, Frieze London, The Armory Show New York en Abu Dhabi Art Fair. Ook in ons land, en dan vooral in Brussel, vinden jaarlijks tal van beurzen plaats, de ene al wat grootschaliger en belangrijker dan de andere. In deze rubriek lijsten wij heel het jaar door kunstbeurzen op die in Brussel plaatsvinden. Van het bescheiden Affordable Art Fair (kunstwerken van 60 tot 6.000 euro) tot Art Brussels.
> Klik hier voor meer info.

KUNST OP KOMST

Enchanting Views

Toerismeplanning en architectuur aan de Roemeense Zwarte Zee in de jaren 60 en 70 — Deze tentoonstelling verkent de verhalen achter de geconstrueerde omgeving in het socialistische Roemenië door op zoek te gaan naar de rol en betekenis van toeristische architectuurprojecten aan de Zwarte Zee in de jaren 60 en 70.
> Van 17 januari tot 8 maart 2020, CIVA

ZOO

De eerste tentoonstelling in 2020 in het Millennium Iconoclast Museum of Art (MIMA) heet 'ZOO' en gaat over antropomorfisme: de neiging om andere wezens (dieren, goden, objecten en fenomenten) menselijke karaktertrekken mee te geven. Van de sfinx tot Spongebob: voorbeelden genoeg in onze (pop)cultuur. Aan de expo nemen elf internationale kunstenaars deel, onder wie Piet Parra (NL), Todd James (US), Rhys Lee (AUS) en Laurent Impeduglia (BE).
> Van 31 januari tot 30 augustus 2020, MIMA

Wolfgang Tillmans: Today Is The First Day

De Duitse fotograaf Wolfgang Tillmans (1968, Remscheid) woont en werkt in Berlijn en Londen. WIELS presenteert de eerste solotentoonstelling van Tillmans in België. Deze kunstenaar maakte naam over de hele wereld en werd een van de meest invloedrijke figuren van zijn generatie met zijn grensoverschrijdende benadering van fotografie als artistiek medium. Wolfgang Tillmans’ ambitie als kunstenaar is niets minder dan het vastleggen van de wereld om ons heen, of zoals hij het zelf uitdrukt: ‘beelden maken die gaan over hoe het voelt om in dit tijdperk te leven’. Deze grootschalige tentoonstelling, verspreid over twee verdiepingen, werd speciaal voor de ruimtes van WIELS ontworpen met verschillende nieuwe reeksen foto’s die nooit eerder zijn vertoond, evenals video-installaties en geluidsfragmenten.
> Van 1 februari tot 24 mei 2020, WIELS

Thao Nguyen Phan: Monsoon Melody

De Viëtnamese multimediakunstenaar Thao Nguyen Phan (1987, Ho Chi Minh City) is één van de belangrijkste opkomende talenten uit Zuid-Oostazië. Haar werk put uit de rijke en turbulente geschiedenis van haar thuisland Vietnam. De tentoonstelling bij WIELS - haar grootste tot nog toe - omvat drie video's met bijbehorende schilderijen. In verschillende vormen en met verschillende uitgangspunten verkennen deze recente projecten telkens de agrarische, politieke en sociale context van het rurale Vietnam. Maar Phans werk gaat verder dan zuiver historische of politieke stellingnames en geeft ook blijk van interesse voor literatuur en taal. Aan de hand van verhalen, fictie, officiële en onofficiële geschiedschrijving onthult ze op subtiele wijze wat vergeten is en vergeten kan worden in poëtische herinneringen.
> Van 1 februari tot 26 april 2020, WIELS

Jos De Gruyter & Harald Thys: Mondo Cane

In Venetië vond in 2019 de biënnale voor hedendaagse kunst plaats. In het Belgisch paviljoen was er een tentoonstelling te zien met 20 poppen van Jos de Gruyter & Harald Thys. Een deel van hen, de ambachtslieden, stonden opgesteld in het centrale deel van het paviljoen. De zijruimten van het paviljoen waren afgesloten voor het publiek door middel van tralies. Achter deze tralies bevonden zich gevangenen. Onder hen een levend standbeeld, een collaboratrice, een buikspreker en een misnoegde oude vrouw in een rolstoel. Een aantal van de poppen werd aangedreven door elektrische motoren die hen in staat stelden repetitieve bewegingen uit te voeren. Nu de biënnale van Venetië afgelopen is, verhuizen de poppen richting Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, waar ze de antichambres zullen bevolken. In deze ruimten zullen de figuren, aangevuld met nieuwe elementen, deel gaan uitmaken van een 'Hedendaags Museum voor Volkskunst'. Een plek waar oude tradities en hedendaagse gebruiken mekaars pad kruisen.
> Van 19 februari tot 24 mei 2020, Bozar

MEER TIPS!

Voor een overzicht van de musea en kunstencentra verwijzen we je graag naar onze museumpagina

Wie op de hoogte wil blijven van wat leeft in de wereld van de hedendaagse kunst, verkent ook onze pagina Galeries.