Expo in Brussel

tentoonstellingen in musea en kunstencentra

Verschillende Brusselse musea bieden, naast hun vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen aan die liefhebbers van heinde en ver naar de Europese hoofdstad lokken. Ook Brusselse kunstencentra dragen hun steentje bij. Het aanbod is immens en uiterst gevarieerd. UiTinBrussel presenteert een uitgelezen zomerselectie.

IN DE KIJKER

Claude Monet: De meeslepende ervaring

Beleef het werk van de Franse impressionistische schilder Claude Monet (1840-1926) in virtual reality! Via een geweldige geluids- en lichtshow ontdek je meer dan 300 schilderijen van de grootmeester, met een grote verscheidenheid aan informatie over zijn leven en werk. De tuin van Giverny, met zijn talrijke waterlelies in de vijvers, zullen voor je ogen tot leven komen, net als de studio van Monet. De perscommentaren liegen er niet om: 'Een digitale kunstervaring van 360° over de vader van het impressionisme.' 'Claude Monet, de meeslepende ervaring, is een mix van kunst en technologie: een feest voor de zintuigen.'
> Tot 19 april 2020, Horta Galerij (Centraal-Station)

Programma Bruegel 2019

In 2019 is het precies 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel overleed. Naar aanleiding daarvan vinden zowel in Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest als daarbuiten tentoonstellingen en andere evenementen plaats die een verhelderend licht werpen op deze grote kunstenaar en op sommigen van zijn tijdgenoten, zoals Bernard van Orley. Klik hier of op de foto rechts voor een handig overzicht. De belangrijkste tentoonstellingen rond Bruegel in Brussel en het Brussels Gewest vind je ook nog eens apart op deze expo-pagina.

EUROPALIA ROMANIA

Myriam Louyest: Quelque chose du temps

De installaties van Myriam Louyest (1966, Maastricht) zijn geïnspireerd door hun architecturale context, door hun geschiedenis en functie die ervoor zorgen dat bezoekers met andere ogen komen kijken. Toen ze het archief van de Stad Brussel in 2010 ontdekte, was de beeldende kunstenares meteen weg van de magie en de poëzie die de gebouwen uitstralen. Gekerfde fragmenten, gesponnen garen, glazen, doeken of papier: haar creaties evoceren en suggereren 'Quelque chose du temps, du temps où l'on ne sera plus jamais', de laatste zin uit de roman 'Les années' van Annie Ernaux (vertaald: dat het gaat om iets van de tijd waar we nooit meer zullen zijn). De kunstwerken van Myriam Louyest tonen de plek onder een heel ander daglicht en openbaren als het ware vergeten details.
> Tot 13 december 2019, Archief van de Stad Brussel

Constantin Brancusi

Europalia Romania pakt uit met een prestigieuze tentoonstelling over Constantin Brancusi (1876-1957), de meest invloedrijke beeldhouwer van de twintigste eeuw. Het is de allereerste keer dat er in Brussel een expo aan Brancusi wordt gewijd – de laatste solotentoonstelling vond bijna 25 jaar geleden plaats in Parijs. Brancusi is een sleutelfiguur in de kunstgeschiedenis. Hij wordt een pionier van het modernisme genoemd. De tentoonstelling brengt topstukken uit musea en privécollecties van over de hele wereld bijeen. Denk aan meesterwerken als ’Slapende muze’, ‘De Kus’ en ‘Leda’. Verschillende stukken worden voor de eerste keer getoond, samen met werk van tijdgenoten (Duchamp, Modigliani, Man Ray e.a) en sculpturen van Rodin, bij wie Brancusi kort in de leer ging.
> Van 2 oktober 2019 tot 12 januari 2020, BOZAR

Groepsexpo: Perspectives

De tentoonstelling 'Perspectives' draait rond twee chronologische ankerpunten: enerzijds het ontstaan van een Roemeense identiteit in de 19de eeuw en anderzijds de revolutie en de val van Ceausescu in 1989. Hoe ontwikkelt de kunst zich tegen de achtergrond van die bewogen geschiedenis? En hoe kijken kunstenaars van vandaag naar die gebeurtenissen? 'Perspectives' schept geen strak conceptueel kader, maar vertrekt van een reeks losse aanwijzingen die een heterogene benadering en mogelijke interpretaties bieden van de Roemeense samenleving en haar rijke en brede kunstscene. Tal van Roemeense kunstenaars komen aan bod, met een belangrijke focus op de avant-garde, en worden hier geïntroduceerd om verdere aandacht te krijgen in andere tentoonstellingen.
> Van 2 oktober 2019 tot 12 januari 2020, BOZAR

Groepsexpo: Displacement and Togetherness

'Displacement and Togetherness' is de titel van een intense dialoog over de draagkracht van de kunst, zowel historisch als actueel, in een land - Roemenië - dat zich op een problematische manier verhoudt tegenover Europa. CC Strombeek brengt kunstenaars van hier en daar samen in een poging tot een meer intense verstandhouding, begrip en inzicht in aspecten van intra-Europese migratie en de gevolgen ervan.
> Van 18 oktober tot 12 december 2019, CC Strombeek

Dan Perjovschi

Zijn het cartoons? Is het art brut? Of gewoon heel intelligente graffiti? De Roemeense kunstenaar, schrijver en cartoonist Dan Perjovschi (1961, Sibiu) maakt gewoonlijk tekeningen en teksten voor muren, kranten en boeken. Zijn werk is een commentaar op alle denkbare politieke, economische en artistieke onderwerpen. De kunstenaar is geboren en getogen in Roemenië en zijn kijk op de wereld is zowel typerend voor dat land als vol van de tegenstrijdigheden, wijsheid en absurditeit afkomstig van mondiale informatiesystemen. Na expo's en interventies in onder meer het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en op de Biënnale van Venetië, kun je hem live aan het werk zien in Muntpunt van 21 tot en met 25 oktober. Hij zal dan de ramen van het gebouw onder handen nemen. Een artistieke gebeurtenis van formaat!
> Van 21 oktober tot 14 december 2019, Muntpunt

LOPENDE TENTOONSTELLINGEN

Keith Haring: Retrospectieve

BOZAR brengt een grote retrospectieve met werk van de legendarische Amerikaanse kunstenaar Keith Haring (1958-1990). Deze vriend en vakgenoot van zowel Andy Warhol als Jean-Michel Basquiat was een unieke en opvallende verschijning in het New York van de jaren 1980. Met zijn direct herkenbare stijl speelde hij een erg belangrijke rol in de tegencultuur. Haring is vooral beroemd om zijn iconische motieven: blaffende honden, kruipende baby’s en vliegende schotels. Hij wilde ‘publieke kunst’ maken, die hij verspreidde via zijn Pop Shop, de media, de metro en de openbare stedelijke ruimte. Hij vond inspiratie in het abstract expressionisme, de popart, de Japanse kalligrafie en het werk van New Yorkse graffitikunstenaars. Tegelijk werd zijn unieke, spontaan ogende stijl beïnvloed door de energie van de tijd waarin hij leefde, van ruimtereizen tot hiphop en videospelletjes. Een krachtig oeuvre dat nog steeds bijzonder actueel is.
> Van 6 december 2019 tot 19 april 2020, BOZAR

Stephan De Broyer: Source - foto's 2004-2018

Fotograaf Stephan De Broyer is afgestudeerd aan de Brusselse fotografieschool Agnès Varda. Op zijn 25ste richtte hij View Photography Magazine op, een uitgeversconcept dat fotojournalistiek en kunstfotografie, conflict en intimiteit vermengt. Tot 2011 is hij er de uitgever en artistiek directeur van. In het hart van het regenwoud in Brazilië duiken, met open en nieuwsgierige ogen, zonder ander doel, dat was het uitgangspunt van zijn eerste foto-expedities. Het visuele verslag van deze en latere expedities is momenteel te bewonderen in de galerie van Botanique.
> Van 28 november 2019 tot 5 januari 2020, Botanique

Balthasar Burkhard: Foto's 1969-2009

De Zwitserse fotograaf Balthasar Burkhard (1944, Bern) brengt voor zijn tentoonstelling in de Botanique een ruime selectie werken samen die zijn carrière reconstrueren. In een niet-chronologische scenografie ontdekt de bezoeker de verschillende genres die door Burkhard werden aangesneden: naakten, landschappen, portretten, dieren en stedenbouw. Een deel van de tentoonstelling, bestaande uit archieven, belicht zijn werk als kroniekschrijver van de artistieke scene van Bern in de jaren 60. In die periode werkte hij voor de Kunsthalle van Bern en zijn charismatische directeur, Harald Szeemann.
> Van 28 november 2019 tot 2 februari 2020, Botanique

Dotremont en de surrealisten: een jeugd in oorlog (1940-1948)

De Belgische schilder, schrijver en dichter Christian Dotremont (1922-1979), oprichter van de naoorlogse kunstbeweging CoBrA en ontwerper van logogrammen, start zijn parcours aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Op zijn zeventiende wordt hij opgenomen in de kring van de Brusselse surrealisten onder leiding van René Magritte. Aan de hand van werken van Dotremont en van andere surrealisten uit die tijd, maar ook met films, tijdschriften en foto’s, schetst de tentoonstelling een bewogen en weinig bekende periode uit de geschiedenis van het Brusselse surrealisme.
> Van 26 november 2019 tot 9 februari 2020, BELvue Museum

Punk Graphics: Too Fast to Live, Too Young to Die

‘Punk Graphics: Too Fast to Live, Too Young to Die’ is een tentoonstelling over de unieke beeldtaal die de punkbeweging ontwikkelde van de jaren zeventig tot midden jaren tachtig. Via honderden iconische afbeeldingen maakt de bezoeker kennis met de blijvende invloed van de punkcultuur op de mainstream grafische stijlen. ‘Punk Graphics: Too Fast to Live, Too Young to Die’ put uit de omvangrijke verzameling van de New Yorkse zakenbankier Andrew Krivine. De tentoonstelling was in 2018 al te zien in het Museum of Arts and Design (MAD) in New York en wordt nu voor het eerst in Europa getoond. De expo neemt bij haar voorstelling in Brussel ook het Belgische aspect van deze creatieve beweging onder de loep.
> Van 20 november 2019 tot 26 april 2020, ADAM - Brussels Design Museum

Gregory Buchakjian: Verlaten woningen van Beiroet

Beiroet kent al 150 jaar een opeenvolging van ongebreidelde groei, oorlogen, economische en sociale crises en migratiestromen. De Libanese fotograaf, filmmaker en kunsthistoricus Gregory Buchakjian (1971, Beiroet) stelt deze verlaten woningen tentoon en onthult het leven van de voormalige bewoners met honderden documenten, foto’s en persoonlijke bezittingen.
> Van 14 november 2019 tot 5 januari 2020, Villa Empain

Superheroes Never Die. Comics and Jewish Memories

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog wekt een generatie van joodse Amerikaanse tekenaars, die zich zo graag willen inburgeren dat ze hun buitenlands klinkende familienaam verbergen, de meest bekende superhelden tot leven: Batman, Superman, Captain America of Spiderman. Bijna een eeuw later zijn de superhelden nog altijd centrale figuren in onze hedendaagse culturen. Hoewel zij vandaag opkomen voor andere doelen, zijn de thema’s van identiteit en integratie die al in de jaren 1930 werden aangekaart, nog altijd aanwezig. Want een samenleving in crisis heeft altijd superhelden nodig. Aan de hand van meer dan tweehonderd werken vertelt de tentoonstelling ‘Superheroes Never Die. Comics and Jewish Memories’ hoe de Amerikaanse strip van bij het begin en tot vandaag altijd verstrengeld is geweest met het tumult van de geschiedenis.
> Tot 26 april 2020, Joods Museum van België

Roger Ballen: The Theatre of the Ballenesque

'The Theatre of the Ballenesque' is de allereerste grootschalige tentoonstelling die in Brussel wordt gewijd aan Roger Ballen. De tentoonstelling combineert foto’s, video’s en in situ installaties, en ook enkele grafische interventies van de kunstenaar. Roger Ballen is een van de belangrijkste fotografen van zijn generatie. Hij werd geboren in New York in 1950 en woont en werkt al meer dan 30 jaar in Zuid-Afrika. Zijn werk was al eerder te zien in vooraanstaande musea als Tate Britain (Londen, UK), Rijksmuseum (Amsterdam, NL), MoMA (New York, USA), en ook in het Gentse Museum Dr. Guislain. 'The Theatre of the Ballenesque' dompelt de bezoekers helemaal onder in de absurde wereld van de kunstenaar, en laat hen de rijkdom en de densiteit van zijn complexe oeuvre aan den lijve ondervinden. Roger Ballen studeerde eerst psychologie, en later ook geologie, maar het is uiteindelijk met fotografie dat hij de diepste gedachtespinsels van de mens verkent.
> Van 14 november 2019 tot 1 maart 2020, Centrale for Contemporary Art

Angel Vergara: From Scene to Scene

De Spaanse kunstenaar Angel Vergara (1958, Mieres) woont en werkt al meer dan 30 jaar in Brussel. Hij heeft zich in die tijd de Belgische surrealistische traditie eigen gemaakt. Daarnaast houdt hij er een meer kritische intellectuele praktijk op na. Centraal in Vergara's werk staan vaak de kunst en de kunstwereld zelf. Vergara bedient zich daartoe van een uitgebreid beeldend vocabularium: installaties, performances, sculpturen, schetsen, schilderijen en video's. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in de Regentschapsstraat toont momenteel vijf grote 'geschilderde films' van hem, die het verblijf van Charles Baudelaire in Brussel in 1864 oproepen.
> Tot 11 maart 2020, KMSKB

Ekphrasis - Het geschrift in de kunst

Beeld en tekst liggen zeer dicht bij elkaar, vullen elkaar aan en zijn zelfs onderling verwisselbaar. In de loop der tijden hebben tal van kunstenaars geëxperimenteerd met de dunne lijn daartussen. De tentoonstelling 'Ekphrasis - Het geschrift in de kunst' speelt daarop in. Ze toont talrijke werken en teksten van ruim 40 plastische kunstenaars die vanaf de jaren 1960 het geschreven woord hanteerden ter vervanging of beschrijving van het beeld. Het doel van deze expo is een reflectie bieden op de werken en teksten van kunstenaars die in beelden denken.
> Van 24 oktober 2019 tot 9 februari 2020, Villa Empain Franklin

Groepsexpo: Love. Hate. Debate. Start a Conversation with the ING Collection

Tijdens 'Love. Hate. Debate. Start a Conversation with the ING Collection' kan je voor de eerste keer kennismaken met de ING-collectie, die bijna 60 jaar geleden één van de allereerste bedrijfscollecties vormde. De collectie is trouw gebleven aan de pioniers- en vernieuwersgeest van grondlegger Baron Lambert. Met de expo 'Love. Hate. Debate', die een zestigtal kunstwerken telt, nodigt het ING Art Center je uit om na te denken over de bijzondere relatie die je kan hebben met een kunstwerk. Een relatie die verder gaat dan eerste indrukken en uitmondt in een gesprek met het werk, met jezelf en met de wereld.
> Van 23 oktober 2019 tot 15 maart 2020, ING Art Center

Paul Delvaux, de man die van treinen hield

De Belgische kunstenaar Paul Delvaux (1897-1994) schilderde een meesterlijk oeuvre bijeen, met als inspiratiebron de wereld van de spoorwegen. Zijn surrealistische werken gaan moeiteloos op in de adembenemende scenografie van Train World. Als vanzelf ontstaat een boeiende dialoog. Deze expo is hét uitgelezen moment om de artistieke evolutie van deze spoorwegliefhebber te ontdekken in een magische setting: van tekeningen, aquarellen en schilderijen uit de jaren 1920 tot monumentale werken uit de jaren 1970, maar ook persoonlijke objecten van de artiest voegen verrassende accenten toe. Dat de schilder in 1984 tot erestationschef van Louvain-la-Neuve werd benoemd, is veelbetekenend.
> Van 22 oktober 2019 tot 15 maart 2020, Train World

Terug naar Bruegel. Beleef de 16de eeuw

Ter gelegenheid van deze expo opent de Hallepoort een virtuele deur naar Bruegels universum. Bezoekers ontdekken de 16de eeuw, die niet alleen gekenmerkt werd door religieuze oorlogen en gevechten, maar ook door de ontdekking van de nieuwe wereld, de bouw van steden en de bloei van het humanisme. Virtual reality voert bezoekers mee op een verbazingwekkende reis naar het hart van de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude.
> Van 18 oktober 2019 tot 18 oktober 2020, Hallepoort

CAMP: Beginnings

De expo 'Beginnings' traceert enkele van de conceptuele en artistieke beginselen van CAMP, een studio voor transdisciplinaire mediapraktijken uit Mumbai. 'Beginnings' brengt traditionele opvattingen over beeldvorming aan het wankelen. De expo werpt, door middel van site-specifieke ruimtelijke en technische ingrepen, fundamentele vragen op over het wezen van film en video.
> Tot 22 december 2019, Argos

JRSLM - 50 Years of VUB

Hoe verder we doordringen in de nog jonge eenentwintigste eeuw, hoe meer we ons bewust worden van een dwingende paradox die de twintigste eeuw onopgelost heeft achtergelaten: enerzijds wordt onze maatschappij bijna ondraaglijk rationeel, met codes en controles, te halen doelstellingen en bedreigingen. Anderzijds berichten media dag na dag over religieuze intolerantie, over conflicten die gevoerd worden in de naam van religies en opinies, met populisme en fake news als de jongste telg in de groep. JRSLM doet een poging te onderzoeken waarom dat zo is. Met werk van onder anderen Michaël Borremans, Dirk Braeckman, Thierry De Cordier, Kendell Geers, Kati Heck, Ria Pacquée, Joëlle Tuerlinckx en Rinus Van de Velde.
> Van 17 oktober tot 14 december 2019, diverse locaties

The World of Bruegel in Black and White

Iedereen kent Pieter Bruegel de Oude als wereldberoemd schilder, maar wist je dat Bruegel in zijn tijd vooral bekend was om zijn prenten? De KBR bewaart een complete en ongeëvenaarde collectie die tijdens het Bruegeljaar exclusief wordt tentoongesteld. De tentoonstelling ‘The World of Bruegel in Black and White’ neemt je mee in de imaginaire wereld van deze Vlaamse meester. Dit is de eerste – en mogelijk de laatste – keer dat je de kans krijgt om Bruegels prenten van dichtbij te bewonderen.
> Van 15 oktober 2019 tot 16 februari 2020, Paleis van Karel van Lotharingen

Dalí en Magritte: Twee iconen van het surrealisme in dialoog

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België wijden een uitzonderlijke tentoonstelling aan Salvador Dalí (1904-1989) en René Magritte (1898-1967). Voor het eerst worden de verhoudingen en invloeden tussen de twee grootste iconen van het surrealisme belicht. Beiden wijdden hun carrières aan het uitdagen van de werkelijkheid, het betwisten van onze blik en het omgooien van onze zekerheden. De expo werpt licht op de persoonlijke, filosofische en esthetische relatie van de iconische kunstenaars aan de hand van meer dan 80 schilderijen, sculpturen, foto's, tekeningen, films en archiefstukken.
> Van 11 oktober 2019 tot 9 februari 2020, KMSKB

Chiharu Shiota: Me Somewhere Else

De spectaculaire installaties van de Japanse kunstenares Chiharu Shiota (Osaka, 1972) transformeren de ruimtes waarin ze zich ontplooien, en dompelen de bezoeker onder in het universum van de kunstenares. Ze combineren textielen, zoals wol en katoen, met verschillende elementen, gebeeldhouwde vormen en gebruikte voorwerpen. Het werk 'Me Somewhere Else' (2018), tentoongesteld in de Bernheimzaal van het museum, herbergt een enorme visuele kracht en neemt een bijzondere plaats in Shiota’s oeuvre in. Ze vertelt over de strijd tegen haar ziekte en de zekerheid dat haar geest haar lichaam zal overleven. "Voordat de diagnose kanker werd gesteld, dacht ik: als ik sterf, zal alles om mij heen sterven; ik zal sterven. Nu weet ik dat alleen mijn lichaam sterft - niet mijn geest. Mijn geest blijft ergens anders."
> Van 11 oktober 2019 tot 9 februari 2020, KMSKB

Groepsexpo: Obsessions

De tentoonstelling 'Obsessions' neemt je mee in het universum van verschillende kunstenaars, dat telkens gekenmerkt wordt door een specifieke obsessie. Elk van deze intieme werelden staat op zich in een kleine kapel, wat voor een intense atmosfeer zorgt. De bezoeker ontdekt ze al spelenderwijs terwijl hij in een labyrint ronddwaalt, dat voor de gelegenheid ontworpen werd door François De Jonge & Sybille Deligne. Honderden grappige, figuratieve en abstracte werken in alle vormen en maten maken deel uit van deze verrassende ontdekkingstocht.
> Van 27 september 2019 tot 5 januari 2020, MIMA

Crossroads: Reizen door de Middeleeuwen

Na de val van het Romeinse Rijk wordt Europa ondergedompeld in eeuwen van achteruitgang en verval. Dat is toch wat heel wat mensen denken over de periode tussen circa 300 en 1000 na Christus, de 'donkere' middeleeuwen. In deze expo wil het Museum Kunst & Geschiedenis dit beeld bijstellen en een nieuw licht werpen op deze boeiende periode. Ga mee met Avaren, Franken, Merovingers, Byzantijnen, Egyptenaren en Vikingen op reis door de vroege middeleeuwen!
> Van 27 september 2019 tot 29 maart 2020, Museum Kunst en Geschiedenis

Groepsexpo: Open Skies

'Open Skies' is een tentoonstelling die de steeds luidere roep om transparantie in de samenleving bevraagt. Zeven kunstenaars verkennen in deze expo onze openbare en privéruimtes van vermeende vrijheid. 'Open Skies' gaat nader in op de manieren waarop deze kunstenaars omgaan met een cultuur van verkooppraatjes, intentieverklaringen en het vergaren van 'likes' op sociale media. Met Luiza Crosman, Helen Dowling, Toon Fibbe, Naïmé Perrette, Leander Schönweger, Emmanuel Van der Auwera en Jelena Vanoverbeek.
> Van 27 september 2019 tot 5 januari 2020, WIELS

Yves Zurstrassen: Free

De Belgische abstracte schilder Yves Zurstrassen (1956, Luik) woont en werkt in Brussel en in Viens (FR). Een schilderij van Zurstrassen is een werk dat altijd in beweging is en navigeert tussen lyrische abstractie en abstract expressionisme. Toch is er één constante: de drang naar vrije en intuïtieve expressie. Geïnspireerd door de klanken van de freejazz en door abstracte kunst, toont de expo je hoe schilderkunst - in een monumentale, haast architecturale gedaante - samenvalt met de ruimte zelf.
> Van 26 september 2019 tot 12 januari 2020, BOZAR

Baukunst

A+ Architecture in Belgium en BOZAR organiseren samen een reeks tentoonstellingen rond Belgische architectenbureaus. Deze tentoonstelling is gewijd aan het Brusselse architectenbureau BAUKUNST, dat Adrien Verschuere in 2008 oprichtte. De vele interdisciplinaire samenwerkingen die BAUKUNST sinds zijn oprichting onderhoudt, getuigen van de wil om in dialoog te treden bij de uitwerking van projecten. Zo plaatsen ze architectuur op het raakvlak tussen kunst en wetenschap. Bewegende maquettes, foto's, video's en diverse installaties illustreren de recente productie van BAUKUNST en dompelen ons onder in zijn bijzonder universum van artistieke, filosofische en technische referenties.
> Van 25 september 2019 tot 5 januari 2020, BOZAR

Henry Wessel: Summer Light

Is er licht in de schaduw? Met deze tentoonstelling wil Fondation A Stichting hulde brengen aan de grote Amerikaanse fotograaf Henry Wessel (1942-2018). Midden jaren 1960 begon Wessel met het maken van talloze foto’s die zijn nieuwsgierigheid weerspiegelen naar de interactie tussen natuur en beschaving. Als locatie koos Wessel voor Californië vanwege de materialiteit van het licht dat er schijnt, een helder licht dat scherpe omlijningen maakt en alles in zekere zin fixeert. Zijn foto’s zijn vaak frontaal, direct, schijnbaar lichtvoetig, terwijl er toch een bizar gevoel van vervreemding vanuit gaat.
> Van 22 september tot 15 december 2019, Fondation A Stichting

Sean Scully: Eleuthera

Sean Scully is vooral bekend voor zijn expressieve abstracte schilderijen vol kleurrijke strepen en rechthoeken. In de serie 'Eleuthera' (2015-2017) komt er echter een hele nieuwe kant van de kunstenaar aan bod. De serie is opgebouwd rond een zeer persoonlijk onderwerp: de 23 olieverfschilderijen op groot formaat tonen Scully’s achtjarige zoon Oisín, al spelend op het strand van het eiland Eleuthera op de Bahama’s. Naast deze 23 werken toont het Koninklijk Museum ook nog kleinere pastels, tekeningen en foto’s van Scully.
> Tot 16 augustus 2020, KMSKB

Gabriel Kuri: Sorted, Resorted

De Mexicaanse beeldhouwer Gabriel Kuri (1970, Mexico-Stad) creëert sculpturen die gestalte geven aan vragen rond waarde, en die doorgaans ongrijpbare stromen van informatie vastleggen in geestige en boeiende vormen. Zijn kunst is uitermate materieel van aard, en het materiaal is ook het principe waarrond zijn tentoonstelling bij WIELS is ingericht. De werken zijn er in vier categorieën ingedeeld: papier, plastic, metaal en bouwmaterialen. Het is een absurd simplistische benadering van complexe, conceptueel onderbouwde werken die zelden uit slechts één element zijn gemaakt.
> Van 6 september 2019 tot 5 januari 2020, WIELS

Bollie en Billie: 60 jaar alledaags geluk

Los van de vriendschap en de humor die Bollie en Billie met elkaar delen, is het een door en door poëtisch universum dat de Brusselse tekenaar Jean Roba in 1959 neerzet in het blad Robbedoes. Aan de hand van om en bij 1500 gags en een 40-tal fraaie hardcoveralbums veroverde de reeks de harten van drie generaties, met als belangrijkste argumenten de bijzondere band tussen Bollie, een jongetje, en zijn cocker Billie, en hun tedere humor.
> Van 25 juni tot 31 december 2019, Stripmuseum

Beyond Bruegel

‘Beyond Bruegel’ is een innovatieve kunstbeleving waarbij nieuwe technologieën en de klassieke werken van Bruegel zich verenigen en de kunstbeleving naar een hoger niveau tillen. In het eerste deel van de expositie kan de bezoeker zich in een multimediale setting verdiepen in het leven en oeuvre van de schilder. Vervolgens dompelt een geanimeerde 360-gradenprojectie je onder in de wondere wereld van de meester. Hier bezichtig je zijn werken niet zonder meer, maar wandel je er als het ware doorheen: het éne moment bevind je je tussen het leger van de 'Dulle Griet', het andere op een schip aan de voet van de 'Toren van Babel'. Personages uit Bruegels oeuvre komen tot leven en maken je deel van zijn grenzeloze verbeelding.
> Van 6 april 2019 tot 31 januari 2020, Dynastiegebouw

IN DE RAND

Groepsexpo: Camouflage, Behind the Abstract Pattern: Art - Nature - War

Camouflage gaat verder dan het abstracte patroon. Het FeliXart Museum biedt met deze expo een historisch overzicht van tactieken en motieven. Het reflecteert ook over het camouflagethema in de kunst en de samenleving. In tijden van gezichtsherkenning en privacyrisico’s blijft camouflage een uiterst actueel thema. Het ons zo vertrouwde abstracte camouflagepatroon kreeg vorm op hetzelfde moment dat de abstracte kunstbeweging in België aanvatte, een eeuw geleden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er geëxperimenteerd met optische illusies uit de natuur om ze tactisch in te zetten in militaire strategieën. De tentoonstelling brengt een verrassende en originele combinatie vol kunstwerken, natuurobjecten en militaria waarbij zowel de relatie tot de natuur alsook de fenomenen van de optische illusies en de dubbelzinnigheid van beelden belicht worden. Met werk van onder anderen Rik Wouters, Frans Masereel, Felix De Boeck, Walter Leblanc, Victor Vasarely, Fred Bervoets, Ria Pacquée, Gery De Smet en Walter Van Beirendonck.
> Van 24 november 2019 tot 29 maart 2020, FeliXart Museum, Drogenbos

STREET ART

Het Street Art Parcours in één muisklik

De Stad Brussel bedacht een nieuwe website die een mooi overzicht biedt van het Street Art Parcours in Brussel. Alle Street Art-projecten die door de Schepen van Cultuur werden opgestart, zijn er terug te vinden. Ook de werken die spontaan op de muren van de hoofdstad verschenen, worden opgelijst. De website gidst bezoekers door de Stad Brussel (en dus niet door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) in functie van hun voorkeuren op het vlak van Street Art én houdt hen op de hoogte van nieuwe realisaties.
> Klik hier voor meer info.

KUNSTBEURZEN

Elke galerie met naam en faam neemt jaarlijks deel aan minstens enkele kunstbeurzen in binnen- en buitenland, dit wil zeggen als ze tenminste voor deelname geselecteerd worden door strenge selectiecommissies. Om slechts een aantal van de grootste en belangrijkste kunstbeurzen ter wereld te noemen: Art Basel, FIAC Paris, Frieze London, The Armory Show New York en Abu Dhabi Art Fair. Ook in ons land, en dan vooral in Brussel, vinden jaarlijks tal van beurzen plaats, de ene al wat grootschaliger en belangrijker dan de andere. In deze rubriek lijsten wij heel het jaar door kunstbeurzen op die in Brussel plaatsvinden. Van het bescheiden Affordable Art Fair (kunstwerken van 60 tot 6.000 euro) tot Art Brussels.
> Klik hier voor meer info.

KUNST OP KOMST

MEER TIPS!

Voor een overzicht van de musea en kunstencentra verwijzen we je graag naar onze museumpagina

Wie op de hoogte wil blijven van wat leeft in de wereld van de hedendaagse kunst, verkent ook onze pagina Galeries.