Expo's in Brussel

tijdelijke tentoonstellingen in musea en kunstencentra

Verschillende Brusselse musea bieden, naast hun vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen aan die liefhebbers van heinde en ver naar de Europese hoofdstad lokken. Ook Brusselse kunstencentra dragen hun steentje bij. Het aanbod is immens en uiterst gevarieerd. UiT in Brussel presenteert een uitgelezen selectie.

LOPENDE TENTOONSTELLINGEN

Before Time Began - Aboriginal kunst uit Australië

'Before Time Began’ dompelt je onder in de kunst van de Australische Aboriginals en de mysteries die er omheen hangen. Aan de hand van een selectie schilderijen, werken op boombast, installaties en beeldhouwwerken ontdek je dat het concept van Droomtijd een essentiële rol speelt in de cultuur van deze oudste beschaving ter wereld. Een uitzonderlijke tentoonstelling die je absoluut niet mag missen!
> Nog tot 29 mei 2022, Museum Kunst en Geschiedenis

Groepsexpo: Jean Delville & Co.

Deze tentoonstelling over de Belgische symbolistische schilder van het einde van de negentiende eeuw, Jean Delville (1867-1953), illustreert de banden die hij met andere vrijmetselaars-kunstenaars had tijdens zijn leven: Victor Horta, Jef Lambeaux, Julien Dillens, Félicien Rops, Godefroid Devreese, Philippe Wolfers... Meerdere werken van de collectie van de Fédération Wallonie-Bruxelles en van sommige loges worden voor de eerste maal aan het publiek getoond.
> Nog tot 16 januari 2022, Belgisch Museum van de Vrijmetselarij-Hôtel Dewez

Groepsexpo: Crush. Onverwachte ontmoetingen tussen design en kunst

Het Design Museum Brussels en het Museum van Elsene ontmoeten elkaar in een ritmische en spontane pas de deux in de tentoonstelling 'Crush', die ongeziene verbanden toont tussen stukken van de Plastic Design Collection en de kunstwerken van het Museum van Elsene. Via een visueel of inhoudelijk spel, formele intuïties of uitbarstingen van collectief geheugen, stellen de crushes een reeks spontane associaties voor tussen twee creatiedomeinen.
> Nog tot 6 maart 2022, Design Museum Brussels

Van kabas tot rugzak

Het Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel vertelt nog tot 28 januari 2022 het verhaal van 200 jaar Nederlandstalig onderwijs in Brussel in GC De Markten. De expo begint vanaf het moment waarop het door koning Willem I uitgevaardigde Taalbesluit omstreeks 1822 ook in Brussel in voege treedt. De tentoonstelling brengt de mensen en gebeurtenissen in beeld die hierin een belangrijke rol speelden. Ze toont ook hoe Brussel zich doorheen deze periode ontwikkelde. Daarnaast tracht ze de bezoekers op interactieve wijze het schoollopen doorheen de tijd te laten beleven.
> Nog tot 28 januari 2022, GC De Markten

Anne Pailhès: Empreinte(s) - Sporen

De Franse fotografe Anne Pailhès woonde lange tijd in Nederland, maar verblijft nu al enkele jaren in Brussel. Ze is er lid van Stadsbiografie Brussel, een collectief van fotografen die gebeten zijn door de stad. Pailhès specialiseert zich in het straatleven, stadsfotografie en landschappen. Ze legt zich in het bijzonder toe op sporen van menselijke aanwezigheid in uiteenlopende omgevingen.
> Tot 18 december 2021, Muntpunt Café

Oriënt Express: Mythisch, Luxueus, Belgisch

Train World stelt de Oriënt Express niet enkel voor als een trein die mensen deed dromen, maar ook als het uitzonderlijke gevolg van de behoeften en de middelen van de industriële samenleving in die tijd. Aan de hand van foto’s, affiches, schilderijen, archiefdocumenten, plannen, meubilair maar ook verwijzingen naar de literatuur en de film krijgt het publiek de kans om kennis te maken met de mythe die rond deze unieke trein hangt. Een expo in het kader van 'Europalia - Trains & Tracks'.
> Van 26 oktober 2021 tot 17 april 2022, Train World

Rachel Labastie: Remedies

De Franse kunstenares Rachel Labastie (1978, Bayonne) woont en werkt in België. Dit najaar toont Labastie een dertigtal emblematische werken, een mix van terugkerende en nooit eerder getoonde kunstwerken. In het volledige oeuvre verdiept zij zich in het thema van de dualiteit en laat ons de onverwachte, diepere betekenis van aanvankelijk schijnbaar eenvoudige zaken ontdekken. Op uitnodiging van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten creëert Rachel Labastie ook een werk 'in residentie' en gaat de dialoog aan met een kunstwerk uit de permanente collectie. De kunstenares koos voor een ‘off-screen’ interpretatie van 'De dood van Marat' (1793) van Jacques-Louis David.
> Van 15 oktober 2021 tot 13 februari 2022, KMSKB

Aimé Mpane: Remedies

De Congolese kunstenaar Aimé Mpane (1968, Kinshasa) woont en werkt in Brussel. Aimé Mpane, één van de belangrijkste kunstenaars van Afrikaanse origine van vandaag, heeft zijn blik resoluut op de toekomst gericht. Hij combineert de ruwe aspecten van de zogenaamde ‘primitieve kunsten’ – door het bewerken van hout met een bijl op een traditionele manier – waarbij hij het verleden deconstrueert om daarna de stukken terug op te bouwen, aangepast aan de hedendaagse realiteit. Op uitnodiging van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten werpt Aimé Mpane een unieke blik op een kunstwerk naar keuze uit de vaste collectie. Hij kiest onmiddellijk voor 'Vier studies van het hoofd van een Moor' (1614) door Peter Paul Rubens. Mpane's versie van het meesterwerk is een tapijt-doek-sculptuur.
> Van 15 oktober 2021 tot 13 februari 2022, KMSKB

Fabrice Samyn: To see with ellipse

De Belgische kunstenaar Fabrice Samyn (1981) woont en werkt in Brussel. Samyn werkt aan een oeuvre dat gekenmerkt wordt door diversiteit, zowel op het vlak van de vorm (schilderkunst, fotografie, sculpturen, installaties, choreografie) als op het vlak van de thema's die behandeld worden. Zijn kunst, doordrenkt van een duizelingwekkende poëtische kracht, slaagt erin om onze realiteit in perspectief te plaatsen en doet onze vaste waarden wankelen. Zijn oeuvre nodigt ons uit om onze verhouding tot de tijd, het heilige en het gesprokene in vraag te stellen en ons te loodsen doorheen een zintuiglijke ervaring, die zowel intiem als spiritueel is. Op uitnodiging van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België gaat Fabrice Samyn een subtiele dialoog aan met tal van meesterwerken uit het Old Masters en Magritte Museum.
> Van 15 oktober 2021 tot 13 februari 2022, KMSKB

Groepstentoonstelling: Sporen van moderniteit

Dit jaar wijdt Europalia een festival aan een uitvinding die de wereld danig door elkaar schudde: de trein. In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België in de Regentschapsstraat kan je een artistiek en historisch parcours verkennen rond het thema van de trein, aan de hand van het werk van sleutelfiguren uit de 19de en 20ste eeuw, onder wie Monet, Caillebotte, Spilliaert, Boccioni, Severini, Léger, De Chirico, Mondriaan, Servranckx, Caviglioni, Delvaux en Magritte.
> Van 15 oktober 2021 tot 13 februari 2022, KMSKB

David Hockney: Werken uit de Tate Collection, 1954-2017

'David Hockney: Werken uit de Tate Collectie, 1954-2017' verzamelt een uitgebreide reeks van meer dan 80 schilderijen, tekeningen en prenten van de Britse kunstenaar David Hockney (1937, Bradford) uit de Tate Collection. Dit overzicht overspant zijn hele carrière en toont een aantal memorabele werken uit de vorige eeuw, zoals de monumentale dubbelportretten 'My Parents' en 'Mr and Mrs Clark and Percy'. Het indrukwekkende 'Bigger Trees Near Warter' uit 2007 is Hockneys grootste werk (meer dan 12 meter lang) en neemt de bezoeker mee naar een mistroostige dag in Yorkshire, waar de kunstenaar vandaan komt.
> Van 8 oktober 2021 tot 23 januari 2022, BOZAR

David Hockney: De komst van de lente, Normandië, 2020

'David Hockney: De komst van de lente, Normandië, 2020', gepresenteerd in samenwerking met de Royal Academy of Arts, Londen, bestaat uit een reeks hedendaagse werken van de nu 83-jarige Britse kunstenaar. Vanuit Normandië ‘schilderde’ hij op zijn iPad het verloop van de lente tijdens de eerste lockdown. De kleurrijke schilderingen van de natuurpracht herinneren ons eraan dat we ook in deze verwarrende tijden van het leven moeten houden: 'Do remember they can’t cancel the spring'. De serie van 116 werken wordt geprint op hoogkwalitatief papier en integraal tentoongesteld in het Paleis voor Schone Kunsten.
> Van 8 oktober 2021 tot 23 januari 2022, BOZAR

Massao Mascaro: Sub Sole

De Franse fotograaf Massao Mascaro (1990, Lille) woont en werkt in Brussel. Zijn werk is een zoektocht naar de delicate balans tussen autobiografie, topografie en politiek. Massao Mascaro brengt met zijn nieuwe reeks Sub Sole (Latijn voor ‘onder de zon’) het verhaal van een initiatiereis langs de kusten van de Middellandse Zee. Zijn tocht, bestaande uit zeven verschillende etappes – Ceuta, Napels, Athene, Palermo, Istanbul, Tunis en Lampedusa – is een persoonlijk relaas, dat gebaseerd is op het mythologische verhaal van Odysseus. Voor zijn tentoonstelling in Fondation A Stichting brengt hij al dat verzameld materiaal samen in een fresco van een vijftigtal foto’s die in korte fragmenten worden opgedeeld als visuele gedichten geschreven aan de hand van de beelden. Voor onze ogen speelt zich de hele geschiedenis van het Westen af.
> Van 25 september tot 19 december 2021, Fondation A Stichting

Martin Parr: Parrathon

Martin Parr (1952, Epson, UK) is een wereldberoemde documentairefotograaf en fotojournalist. Hij staat bekend om zijn fotografische projecten met een kritische blik op de moderne samenleving, met name het consumentisme, buitenlandse reizen en toerisme, autorijden, familie en relaties en voedsel. In Hangar - Photo Art Center is nu voor het eerst in België een retrospectieve van zijn werk te zien. De expo toont meer dan 400 kleurige, eigenzinnige, grappige en ironische foto's. Een greep uit Parrs ruim 40-jarige carrière in 15 symbolische series. Ongetwijfeld één van de artistieke hoogtepunten van het jaar.
> Van 17 september tot 18 december 2021, Hangar - Photo Art Center

Groepsexpo: Works on Paper / From Galila's Collection

'Paperworks' geeft een inkijk in het overvloedige universum van Galila Hollander-Barzilaï. Deze Belgische verzamelaarster uit Tel Aviv verzamelt al vijftien jaar lang hedendaagse kunst. De collectie vertelt het verhaal van deze buitengewone persoonlijkheid: achter de samengebrachte werken schuilt een onweerstaanbaar verlangen om zichzelf opnieuw uit te vinden. Uit dit overvolle universum presenteert deze tentoonstelling een welomschreven selectie: werken op papier. De bezoeker ontdekt hoe internationale kunstenaars, zoals Jonathan Callan, Ko Jae, Anish Kapoor, Yazid Oulab, William Klein, Angela Glajcar, Andrea Wolfensberger en anderen, dit alledaagse materiaal heruitvinden om er onverwacht krachtige objecten van te maken.
> Van 17 september 2021 tot 13 februari 2022, Joods Museum van België

Eva L'Hoest: The Inmost Cell

De Belgische kunstenares Eva L'Hoest (1991, Luik) woont en werkt in Brussel. In de galerie van de Botanique stelt ze het grootschalige videoproject 'The Inmost Cell' voor. 'The Inmost Cell' is een videokunstwerk dat werd ontwikkeld ter gelegenheid van de tweede editie van de Biënnale van Riga. Het werk is geïnspireerd op de Letse mythes rond de Dvina, de rivier die door de stad Riga stroomt. De stuwdam die er werd gebouwd herleidde een aantal dorpen tot onderzeese ruïnes.In haar werk bestudeert L'Hoest de manieren waarop allerhande mentale beelden – in het bijzonder de herinnering en reminiscentie – opnieuw worden verwerkelijkt in een technologische vorm.
> Van 16 september tot 21 november 2021, Galerie Botanique

Groepsexpo: Hahaha. De humor van de kunst

Deze groepstentoonstelling focust op de rol van humor in de artistieke revoluties vanaf het einde van de negentiende eeuw tot vandaag. Van de 'Great Zwanz Exhibition' (1885) tot het dadaïsme, van de ezel Lolo tot de readymade van Marcel Duchamp, van Man Ray tot Marcel Broodthaers, van de zingende John Baldessari tot de confronterende werken van Wim Delvoye: 'Hahaha' neemt humor ernstig!  De expo is opgebouwd rond zeven thema's: karikaturen, woordspelingen, kunst als spel, hoaxen, parodieën, spot en meesternarren. Het parcours brengt meer dan tweehonderd werken samen en helpt ontrafelen hoe kunstenaars op een demystifiërende manier naar kunst hebben gekeken.
> Van 15 september 2021 tot 16 januari 2022, ING Art Center

Raoul Servais. Een wereld tussen magie en realisme

Duik in de wereld van Raoul Servais, de Belgische pionier van de animatiefilm. Met tekeningen, decorstukken en zelfs de instrumenten waarmee hij zijn films creëerde, krijg je een idee van de persoonlijkheid van de kunstenaar, van zijn artistieke zoektocht, en van zijn liefde voor ‘de kunsten’. François Schuiten, een van de meest gereputeerde striptekenaars in ons land, cureert de tentoonstelling. Hij was Raouls rechterhand bij Taxandria (1994).
> Van 24 september 2021 tot 6 maart 2022, BELvue museum

Marcel Broodthaers: Industriële gedichten, open brieven

Voor het eerst is een tentoonstelling helemaal gewijd aan de ‘industriële gedichten’ van Marcel Broodthaers. Broodthaers (1924-1976) was een Belgische dichter en kunstenaar die beschouwd wordt als één van de grondleggers van de Europese conceptuele kunst. Zijn werk stelt vragen bij de opvattingen over musea, de waarde van kunst, en de reproduceerbaarheid en functie van taal. Zijn ‘industriële gedichten’, waarvan er meer dan honderd te zien zullen zijn in WIELS, zijn visuele rebussen waarin tekens en betekenissen los komen van elkaar, volgens een spel waarin beeld als tekst en tekst als beeld worden behandeld.
> Van 10 september 2021 tot 9 januari 2022, WIELS

Groepsexpo: Brussels Touch

Deze bijzondere tentoonstelling nodigt je uit om de invloed van Brussel op de hedendaagse mode te ontdekken, van de jaren tachtig tot vandaag. Ze toont de kenmerken van deze Brusselse mode of beter gezegd dit “Brusselse karakter”, door werken van Jean-Paul Knott, Olivier Theyskens, Anthony Vaccarello, Marine Serre, Cédric Charlier, Annemie Verbeke, Jean-Paul Lespagnard, Ester Manas en vele anderen.
> Van 27 augustus 2021 tot 15 mei 2022, Mode & Kant Museum

Double Bill: 'Drama - The Art of Laurent Durieux' | 'The ABC of Porn Cinema' (verboden onder de 18 jaar)

In het MIMA is het alternatieve posterwerk te zien dat de Brusselse illustrator Laurent Durieux (1970) puurt uit zijn liefde voor de cinema. Het levert ongeziene beelden op van cultfilms, samen goed voor een honderdtal affiches, internationaal geprezen door filmliefhebbers. Wanneer Durieux een nieuwe affiche op het internet plaatst, volstaan vier seconden om alle 450 exemplaren te verkopen.
In 2013 sloot de ABC, de laatste Brusselse 'bioscoop voor volwassenen' die nog 'vintage' werkte en 35 mm-films vertoonde. De expo 'The ABC of Porn Cinema' doorkruist vier decennia activiteit van deze pornocinema en de wereld die ermee samenhing. Aan de hand van tal van documenten, affiches, handgeschilderde posters, drukplaten, gecensureerde foto's en een artistieke installatie wordt een licht geworpen op een duister deel van onze cultuur, dat gedoemd was om in de vergeetput van de geschiedenis te belanden.
> Van 26 juni 2021 tot 9 januari 2022, MIMA

Groepsexpo: Hyperrealism Sculpture. Ceci n'est pas un corps

'Hyperrealism Sculpture. Ceci n'est pas un corps' is een tentoonstelling over hyperrealisme, een artistieke stroming die in de jaren 1960 in de Verenigde Staten ontstond en waarvan de technieken sindsdien door vele hedendaagse kunstenaars worden toegepast in hun artistieke praktijk. Deze expo, die zes thematische luiken telt, brengt meer dan veertig sculpturen samen van toonaangevende internationale kunstenaars zoals George Segal, Ron Mueck, Maurizio Cattelan, Berlinde De Bruyckere, Duane Hanson en John De Andrea. Verlengd tot 12 december 2021!
> Van 25 juni tot 12 december 2021, Tour & Taxis

IN DE RAND

Groepsexpo: Abstracte kunst in vogelvlucht

Museum van Elsene, 1965. Felix De Boeck komt van onder zijn kerktoren in Drogenbos, ruilt zijn boerenklompen in voor stadsschoenen en trekt naar dit museum, waar er een eerste retrospectieve wordt gewijd aan zijn oeuvre. Vijfenvijftig jaar later, weer onder de kerktoren van Drogenbos. Een 50-tal werken uit de rijke collectie van het Museum van Elsene komen naar het FeliXart Museum. Tot de collectie van het Museum van Elsene behoort ook 'De duif', die Felix De Boeck schilderde in 1927. Daarnaast is er eveneens werk te bewonderen van onder anderen Rik Wouters, Jean Brusselmans, Jef Verheyen, Marc Mendelson, Ann Veronica Janssens, Marie-Jo Lafontaine en Marthe Wéry. Een aanrader! Verlengd tot 2 januari 2022!
> Van 13 juni 2020 tot 2 januari 2022, FeliXart Museum

Mensentuin: Koloniale tentoonstellingen wereldwijd

De nieuwe tentoonstelling ‘Mensentuin. Koloniale tentoonstellingen wereldwijd’ in het AfricaMuseum in Tervuren focust op het fenomeen van mensen als ‘levende tentoonstellingsobjecten’. De expositie bevat uitzonderlijke beelden en documenten die soms nooit eerder werden tentoongesteld. Het museum nodigt de bezoekers uit om na te denken over de impact van mensentuinen. De aandacht gaat uit naar de Congolese ‘namaakdorpen’ die te zien waren in Tervuren, alsook in Antwerpen (1885 en 1894) en Brussel (1958), maar ook naar andere mensentuinen die wereldwijd werden georganiseerd om personen uit alle werelddelen tentoon te stellen. Sommigen overleefden hun aanwezigheid in het westen niet.
> Van 9 november 2021 tot 6 maart 2022, AfricaMuseum, Tervuren

KUNST OP KOMST

Speurneuzen aan de Zenne. No Zenne to waste

Robots, onderzoekers, burgers of ingenieurs, allemaal worden zij ingezet om de toestand van de rivier te verbeteren. De waterkwaliteit van de Zenne blijft een grote uitdaging voor Brussel! Dankzij het mobiele labo dat in het museum opgesteld staat tot maart 2022, ontdek je het complexe waternetwerk dat zich uitstrekt onder je voeten. Je leert ook de organisaties en beroepen kennen die dat netwerk beheren en de acties die worden ondernomen om ons leefmilieu te verbeteren. Trek warme kleren aan, want het kan kil zijn ondergronds.
> Van 26 november 2021 tot 16 april 2022, Riolenmuseum

The Renaissance of the Night Train

Waar is de tijd naartoe van de fraai vormgegeven posters voor roemruchte treintrajecten? 'Back On Track Belgium', de Belgische tak van een Europees collectief dat internationaal spoorverkeer wil verbeteren, ijvert voor de terugkeer van de nachttrein. Samen met Grafik willen ze die comeback een duwtje in de rug geven. En wel met een tekenwedstrijd: om de nachttrein te bejubelen, om de ecologische en menselijke voordelen van treinreizen in de kijker te plaatsen, en om net zo'n prachtige posters te ontwerpen als weleer. De beste inzendingen van de posterwedstrijd kan je een maand lang bewonderen aan de ramen van Muntpunt. Een expo in het kader van Europalia 2021: Trains & Tracks.
> Van 2 december 2021 tot 4 januari 2022, Muntpunt

Sol LeWitt: Muurtekeningen, werk op papier, structuren (1968-2002)

De Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt (1928-2007), geboren in een familie van Joodse immigranten uit Rusland, was een pionier op het gebied van conceptuele en minimalistische kunst, en staat vooral bekend om zijn muurtekeningen. In de jaren 90 ontwierp hij een nieuwe synagoge in de Verenigde Staten. Aan de hand van archieven, tekeningen, foto's en getuigenissen verkent de expo de ontstaansgeschiedenis van dit belangrijke project. De tentoonstelling gaat ook in op een ander aspect van LeWitts carrière: de nauwe relaties die de kunstenaar ontwikkelde met Belgische verzamelaars, galeriehouders en in België gevestigde kunstenaars.
> Van 3 december 2021 tot 1 mei 2022, Joods Museum van België

STREET ART

Het Street Art Parcours in één muisklik

De Stad Brussel bedacht een nieuwe website die een mooi overzicht biedt van het Street Art Parcours in Brussel. Alle Street Art-projecten die door de Schepen van Cultuur werden opgestart, zijn er terug te vinden. Ook de werken die spontaan op de muren van de hoofdstad verschenen, worden opgelijst. De website gidst bezoekers door de Stad Brussel (en dus niet door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) in functie van hun voorkeuren op het vlak van Street Art én houdt hen op de hoogte van nieuwe realisaties.
> Klik hier voor meer info.

KUNSTBEURZEN

Elke galerie met naam en faam neemt jaarlijks deel aan minstens enkele kunstbeurzen in binnen- en buitenland, dit wil zeggen als ze tenminste voor deelname geselecteerd worden door strenge selectiecommissies. Om slechts een aantal van de grootste en belangrijkste kunstbeurzen ter wereld te noemen: Art Basel, FIAC Paris, Frieze London, The Armory Show New York en Abu Dhabi Art Fair. Ook in ons land, en dan vooral in Brussel, vinden jaarlijks tal van beurzen plaats, de ene al wat grootschaliger en belangrijker dan de andere. In deze rubriek lijsten wij heel het jaar door kunstbeurzen op die in Brussel plaatsvinden. Van het bescheiden Affordable Art Fair (kunstwerken van 60 tot 6.000 euro) tot Art Brussels.
> Klik hier voor meer info.

MEER TIPS!

Voor een overzicht van de musea en kunstencentra verwijzen we je graag naar onze pagina Musea in Brussel.
Wie op de hoogte wil blijven van wat leeft in de wereld van de hedendaagse kunst, verkent ook onze pagina Galeries in Brussel.