Expo's in Brussel

tijdelijke tentoonstellingen in musea en kunstencentra

Verschillende Brusselse musea bieden, naast hun vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen aan die liefhebbers van heinde en ver naar de Europese hoofdstad lokken. Ook Brusselse kunstencentra dragen hun steentje bij. Het aanbod is immens en uiterst gevarieerd. UiTinBrussel presenteert een uitgelezen selectie.

ONZE KEUZE

Roger Raveel: een retrospectieve

In 2021 zou Roger Raveel (1931-2013) honderd jaar geworden zijn. Raveel wordt beschouwd als een van de belangrijkste Belgische schilders van de tweede helft van de 20ste eeuw, maar hij onderscheidde zich radicaal van zijn generatiegenoten door een geheel eigen en bijzondere beeldtaal, balancerend tussen figuratie en abstractie en met zijn eigen omgeving als belangrijkste inspiratiebron. Doorheen verschillende thematische hoofdstukken traceert de tentoonstelling Raveels lange artistieke parcours en het ontstaan van zijn unieke plastische visie.
> Van 18 maart tot 21 juli 2021, BOZAR

Groepsexpo: 12 constructieve abstracten

Deze groepstentoonstelling plaatst twaalf Belgische kunstenaars in de schijnwerpers die gerekend worden tot de 'constructieve abstractie' of tot de 'concrete' kunst. Hun geometrische composities zijn het resultaat van een gedegen voorbereiding en vormen tevens een knipoog naar de zorgvuldige renovatie en verbouwing van een Brussels herenhuis tot een museum. Met werken van Jan van den Abbeel, Guy Baekelmans, Amédée Cortier, Gilbert Decock, Wybrand Ganzevoort, Francine Holley, Pàl Horvàth, Walter Seghers, Bill Orix, Stella Vanderauwera, Etienne Van Doorslaer en Marcel Verdren. (Het Museum voor Abstracte Kunst vormt één geheel met het René Magritte Museum in Jette.)
> Tot 3 juni 2021, Museum van Abstracte Kunst

LOPENDE TENTOONSTELLINGEN

Secrets: Artificiële intelligentie en Luc Tuymans

Wat is de relatie tussen kunst en artificiële intelligentie (AI)? Kan AI een hulpmiddel zijn voor de hedendaagse kunstenaar? Kijkt AI op dezelfde manier naar een schilderij als wij? BOZAR LAB en Gluon brachten Luc Steels, expert in artificiële intelligentie, en de wereldberoemde Belgische schilder Luc Tuymans samen om deze vragen te onderzoeken in de vorm van een residentieprogramma voor wetenschappers. De tentoonstelling 'Secrets' stelt dit lopende onderzoek voor. Door middel van projecties van Tuymans’ werk, krijg je een beter inzicht in zijn creatieve proces en ontdek je welke aanpassingen er optreden wanneer hij een foto naar een schilderij omzet.
> Van 3 april tot 2 mei 2021, BOZAR

Pierre Alechinsky: Carta canta

De tentoonstelling toont een honderdtal werken van de Brusselse kunstenaar Pierre Alechinsky (1927, Schaarbeek), een van de tenoren van de Cobra-beweging. Schilderijen en tekeningen uit de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bieden, naast een nieuwe uitzonderlijke schenking, een eerbetoon aan een van de grootste levende hedendaagse kunstenaars van België.
> Van 1 april tot 1 augustus 2021, KMSKB

Groepsexpo: Aboriginalities

Vanaf eind maart 2021 stelt het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten het begrip moderniteit verder in vraag met een dialoog tussen Aboriginal-schilderkunst en zijn collecties. Drie monumentale schilderijen van Aboriginal-kunstenaars Debbie Brown Napaltjarri, Mary Brown Napangardi en Tjawina Porter Nampitjinpa, die in 2019 aan het museum werden geschonken door Chris Simmons, worden vergezeld door werken uit de collectie van Marie en Alain Philippson en in dialoog gebracht met werken uit de collecties van het museum.
> Van 1 april tot 1 augustus 2021, KMSKB

Benjamin Installé: Imperium

Kunstenaar Benjamin Installé (1990) woont en werkt in Brussel. Hij maakt schilderijen en installaties die een elementaire beeldtaal combineren met conceptuele en verhalende verbeeldingsprocessen. In Botanique gebruikt hij een ambitieus schilderwerk dat de hele ruimte van de galerie in beslag neemt. Het hoofdwerk van de expo bevindt zich op de snijlijn tussen een groot historisch doek, een theaterdecor en een architecturale kroonlijst. Het stelt een achtergelaten ruimte voor, bezaaid met objecten die duidelijk door hun eigenaars in de steek zijn gelaten in afwachting van een hypothetische terugkeer.
> Van 26 maart tot 25 april, Botanique

Henri Evenepoel in het Fin-de-Siècle Museum

Deze expo belicht het werk op papier van de Belgische schilder Henri Evenepoel (1872-1899) aan de hand van enkele thema's. Ondanks zijn vroegtijdige dood op 27-jarige leeftijd liet hij een zeer omvangrijk getekend oeuvre na, van vluchtige schetsen tot een enkele meer uitgewerkte tekening. Silhouetten van voorbijgangers, stadsscènes, maar ook portretten van nietsvermoedende familieleden en vrienden: niets ontsnapte aan zijn waakzame blik.
> Van 26 maart tot 15 oktober 2021, KMSKB

Groepsexpo: Chaise. Stoel. Chair. Defining Design

Als staaltje van functionaliteit, als experiment, als ironisch gebaar, als statement of als vrucht van puur creatieplezier blijkt de stoel een must in het traject van veel designers. Dit alledaags object bij uitstek belichaamt én belicht de culturele, technische en historische bagage van de samenleving. Een subjectieve selectie creëert ongeziene interacties en dialogen tussen 100 stoelen afkomstig uit The Design Museum (Londen), het Design Museum Brussels en de Galila's Collection (Brussel).
> Van 26 maart tot 29 augustus 2021, ADAM - Design Museum Brussels

Groepsexpo: BXL UNIVERSEL II - Multipli.city

In 2016 presenteerde de CENTRALE for contemporary art van de Stad Brussel 'BXL UNIVERSEL I', een subjectief portret ter gelegenheid van haar tiende verjaardag. Nu, vijf jaar later, stelt de CENTRALE 'BXL UNIVERSEL II' voor. Een project met een tentoonstelling en tal van evenementen in samenwerking met elf kunstenaars en vijf Brusselse sociaal-artistieke projecten en burgerinitiatieven. Dit project is meer dan een tentoonstelling: als expo-forum ontplooit het zich als een patchwork van eigenzinnige projecten en een beeldend parcours door internationale kunstenaars die ervoor kozen om in Brussel te leven en te werken. Ook meerdere burgerinitiatieven en organisaties die al jaren in Brussel ijveren, werken actief mee aan dit project. Met onder anderen Younes Baba-Ali, Vincen Beeckman, Pélagie Gbaguidi, Sabrina Montiel Soto, Anna Raimondo, Zinneke en Globe Aroma.
> Van 25 maart tot 12 september 2021, CENTRALE for contemporary art

Groepsexpo: Structures of Radical Will

De groepsexpo 'Structures of Radical Will' onderzoekt de notie van lichamelijkheid die een belangrijke rol speelt in de minimalistische kunst. Van de conceptie tot de receptie van de geselecteerde werken, het waarnemende lichaam heeft steeds de centrale rol, ook al blijft dit lichaam grotendeels afwezig in de representatie. Door een onophoudelijk heen en weer schakelen tussen angst en cognitie, tracht 'Structures of Radical Will' een nieuw licht te werpen op de kritische en politieke reikwijdte die de artistieke canons bezitten. Naast werken van historische figuren uit de jaren zestig en zeventig toont 'Structures of Radical Will' op zijn beurt ook recente producties van minder bekende of jongere artiesten, en brengt het zo voor het eerst werken samen van Jo Baer, Béatrice Balcou, Marion Baruch, stanley brouwn, André Cadere, Kapwani Kiwanga, Sol LeWitt, François Morellet, Robert Morris en Yvonne Rainer.
> Van 25 maart tot 24 juli 2021, Fondation CAB

Gustav Klimt: The Immersive Experience

Dankzij de immersieve technologieën van organisator Exhibition Hub krijgen kunstliefhebbers een verrassende kijk op de artistieke loopbaan van de Oostenrijkse symbolistische schilder, muralist en tekenaar Gustav Klimt (1862-1918). Zo zijn 3D-reconstructies van de gebouwen waaraan Klimt heeft gewerkt, 3D-animaties van kunstwerken of 2D-animaties van tekeningen te zien. De gouden periode van Gustav Klimt vormt het sluitstuk van de expo via virtual reality.
> Van 24 maart tot 5 september 2021, Hortagalerij

Groepsexpo: De schaafwonden van Latijns-Amerika

De geschaafde muren van vervallen gebouwen in Chili, Argentinië, Colombia, Peru, Cuba en Mexico, getekend door muurkankers, dragen het gewicht van de tijd en van de politieke aanspraak. Tal van revoluties in Zuid-Amerikaanse landen ontaarden in dictaturen of burgeroorlogen, terwijl de informele economie wordt gevoed door de drugshandel. De foto's in deze expo, soms bekrast, opengereten, gescheurd, gekweld door de wonden van een continent, tekenen de anatomie van een terneergeslagen landschap. Met werk van onder anderen David Consuegra, Luz Maria Bedoya, Johanna Calle en Graciela Iturbide.
> Van 7 maart tot 27 juni 2021, Fondation A Stichting

Cécile Massart: Sarcophagi - Radioactive Waste

Cécile Massart is een Belgische kunstenares die in Brussel woont en gebruikmaakt van verschillende media: tekeningen, gravures, installaties, foto's, video's en kunstenaarsboeken. Sinds 1994 is het hoofdonderwerp van haar werk het identificeren van opslagplaatsen voor radioactief afval in het landschap. Het hoogradioactieve afval dat in de afgelopen decennia is geproduceerd en ondergronds opgeslagen, zal honderdduizenden jaren nodig hebben om te vergaan. Het werk van Massart probeert al 25 jaar een antwoord te geven op de vraag hoe de informatie van dit nieuwe landschap op een duurzame manier wordt overgedragen. In de expo zijn archiefstukken van nucleaire onderzoekscentra, tekeningen, schilderijen, foto's, video's en installaties rond dit thema samengebracht. Razend actueel!
> Van 19 februari tot 25 april 2021, Botanique

Groepsexpo: Fil - Textielkunst

Textielkunst, of het nu soft sculptures of installaties zijn, maakt deel uit van een hele recente 'kunstgeschiedenis'. De plastische mogelijkheden en varianten zijn zo divers dat ze nog alle kanten op kan. De expo 'Fil' geeft aan hoe hedendaagse kunstenaars zich vrij en individueel uitdrukken met textiel als medium of inspiratiebron. Aan de hand van de geselecteerde werken krijgt de bezoeker zicht op de verrassende diversiteit, de technische kwaliteiten, het experimentele karakter en de expressieve of net poëtische kracht van hedendaagse textielkunst. Met werk van Hélène de Gottal, Maren Dubnick, Alice Leens, Ethel Lilienfeld, Erwan Mahéo, Asia Nyembo, Elise Peroi, Chiharu Shiota en José Maria Sicilia.
> Van 20 februari tot 25 april 2021, La Maison des Arts (Schaarbeek)

Midam: Het parcours van een Brusselse Kid

Van zijn eerste tekeningen tot zijn meest recente werk, de Belgische stripauteur Midam (het pseudoniem van Michel Ledent, 1963, Etterbeek) leeft om te lachen en tekende voor een oeuvre in het teken van de gag. De albums van Kid Paddle, bekend en vertaald over de hele wereld, zijn het uithangbord van zijn humoristische universum. Deze tentoonstelling, een overzicht van meer dan twintig jaar creatie, blikt terug op de belangrijkste gebeurtenissen uit de carrière van Midam en geeft hemzelf het woord.
> Tot 29 augustus 2021, Stripmuseum

Félix Luque Sánchez: Verisimilitude

Het werk van kunstenaar Felix Luque Sánchez (Oviedo, Spanje, 1976) vormt een verkenning van de wijze waarop mensen zich hun relatie tot de technologie voorstellen. Het biedt ruimte voor reflectie over actuele kwesties, zoals de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en automatisering. Aan de hand van elektronische en digitale representatiesystemen en mechatronische sculpturen, generatieve geluidsbestanden, live data feeds en algoritmische processen creëert hij verhaallijnen waarin feiten en fictie met elkaar verweven raken. Hij suggereert scenario’s voor een nabije toekomst en confronteert de toeschouwer met zijn bevreesde of hoopvolle verwachtingen over waar machines toe in staat zijn.
> Van 31 januari tot 30 mei 2021, MIMA

PhotoBrussels Festival 05: The World Within

Het vijfde BrusselsPhoto Festival herdenkt het coronajaar 2020. Uit 149 inzendingen uit heel Europa werden 27 fotografen geselecteerd, waaronder enkele Belgen, van wie werk te zien is dat hun visie vertolkt op hun innerlijke wereld tijdens de lockdown. Creativiteit, humor, empathie, reflectie, liefde en inspiratie door de natuur zijn evenzovele principes die een snel herstel beloven en een beter 'daarna'. Vergeet niet je ticket te boeken! Verlengd tot 25 april 2021!
> Van 21 januari tot 25 april 2021, Hangar - Photo Art Center

Superstudio Migrazioni

Het oeuvre van het experimentele Italiaanse architectenbureau Superstudio, op het kruispunt van architectuur, design, kunst en antropologie, is nog steeds razend actueel. Hun radicale, tot de verbeelding sprekende werk werd aan het einde van de jaren 90 herontdekt en is vandaag nog steeds een belangrijke bron van inspiratie voor jonge architecten en kunstenaars. De expo biedt een thematische en chronologische reis door wat nog steeds een van de meest radicale en originele oeuvres van de 20ste-eeuwse architecturale productie is.
> Van 15 januari tot 16 mei 2021, CIVA

Choco Loco

Net zoals de spoorwegen dankt Belgische chocolade zijn internationale faam aan de industriële vooruitgang in de 19de en 20ste eeuw. 'Choco Loco' nodigt je uit om je helemaal onder te dompelen in deze twee verschillende universums, die toch heel wat raakvlakken hebben. Deze expo presenteert een twintigtal originele chocoladesculpturen die speciaal voor deze gelegenheid gemaakt zijn. François Schuiten, stripverhaalauteur en scenograaf van Train World, ontwierp de sculpturen. Een expo voor fijnproevers! Verlengd tot 18 april 2021!
> Van 1 december 2020 tot 18 april 2021, Train World

Emile Wauters: realistisch portrettist en landschapsschilder

In 2019 ontving het Charlier Museum een schenking van vier tekeningen van de Brusselse schilder, tekenaar en pastellist Emile Wauters (1846-1933). Het museum stelt ze graag aan het publiek voor samen met andere Italië-landschappen en vrouwenportretten uit de eigen collectie. Het is vooral met zijn vrouwenportretten dat Wauters internationaal naam maakte. Het Charlier Museum toont prachtige staaltjes van vrouwenportretten uit de begoede kringen in België en Engeland naast een portret van een verpleegster. Verlengd tot 31 augustus 2021!
> Van 26 oktober 2020 tot 31 augustus 2021, Charlier Museum

Groepsexpo: The Light House

De Boghossianstichting verkent de verschijningsvormen van licht in de kunst, aan de hand van talrijke installaties en hedendaagse sculpturen waarbij vijf thema's aan bod komen: hemellicht, troebel licht, kleurbeleving, ode aan de schaduw, neonlampen en gloeilampen. Met werk van Jean-Michel Alberola, Shezad Dawood, Rozà El-Hassan, Mounir Fatmi, Mona Hatoum, Ann Veronica Janssens, Nadia Kaabi-Linke, Kimsooja, Joseph Kosuth, Adrien Lucca, Iván Navarro, Dennis Parren, Martial Raysse, Erwin Redl, Charles Sandison, Thomas Schütte, Kaz Shirane, James Turrell en Franz West. Verlengd tot 18 april 2021!
> Van 22 oktober 2020 tot 18 april 2021, Boghossianstichting - Villa Empain

Bill Viola: Purification

De Amerikaanse kunstenaar Bill Viola (1951, New York City), pionier van de videokunst, heeft het genre radicaal veranderd door zich heel vroeg toe te spitsen op de mogelijkheden van digitale technologie. In de afgelopen decennia ontwikkelde hij een herkenbare stijl die gekenmerkt wordt door zijn bewondering voor de grote meesters van de oude schilderkunst. Zijn installaties dompelen de toeschouwer onder in een contemplatieve wereld doordrenkt van mystiek, waarin de menselijke figuur centraal staat. 'Purification', een dubbele projectie gerealiseerd voor Peter Sellars’ mise-en-scène van Wagner’s opera 'Tristan en Isolde' in 2005, vormt een perfecte synthese van al deze elementen. Met extreem vertraagde bewegingen geeft een koppel zich over aan een rituele zuivering die doet denken aan een wedergeboorte. Verlengd tot 1 augustus 2021!
> Van 2 oktober 2020 tot 1 augustus 2021, KMSKB!

John M. Armleder & guests: It Never Ends (Part 2)

De Zwitserse beeldend kunstenaar John M. Armleder (1948, Genève) woont en werkt in Genève. Armleder is schilder, beeldhouwer, ontwerper van installaties, performance-kunstenaar en nog veel meer. In KANAL - Centre Pompidou gaat hij gedurende meer dan zes maanden aan de slag in de Showroom van de oude Citroën-garage. Op de zes verdiepingen brengt hij - in dialoog met een reeks nieuwe, monumentale installaties die hij speciaal voor deze locatie ontwierp - tal van tentoonstellingen, evenementen en ontmoetingen. Zo biedt hij bezoekers de mogelijkheid om zich onder te dompelen in zijn universum en dat van zijn favoriete kunstenaars. 'It Never Ends' is het belangrijkste project waarvoor Armleder tot nu toe werd gevraagd. De expo zit vol paradoxen: het is een uiterst persoonlijke tentoonstelling, maar ze werd samengesteld door verschillende kunstenaars. Het is in zekere zin een portret van de kunstenaar voor wie gastvrijheid, samenwerking en vriendschap altijd centraal stonden.
> Van 4 februari tot 25 april 2021, KANAL - Centre Pompidou

Aleppo, een reis doorheen 5.000 jaar geschiedenis

Met 'Aleppo, een reis doorheen 5.000 jaar geschiedenis' pakt de Boghossianstichting uit met haar eerste immersieve tentoonstelling. De expo onthult zeven belangrijke sites uit de duizendjarige stad. Bouw, vernieling en gemartelde overblijfselen van het Syrische patrimonium komen aan bod. Verlengd tot 18 april 2021!
> Van 17 september 2020 tot 18 april 2021, Boghossianstichting - Villa Empain

Kurt Lewy: Towards Abstraction

Schilder, emailleur en illustrator Kurt Lewy (1898-1963) werd geboren in Essen (Duitsland). Meteen bij de opkomst van het nazisme wordt de joodse kunstenaar uit zijn functies in grafische technieken aan de Folkwang Schule ontzet. Twee jaar later vlucht hij weg uit Hitler-Duitsland en gaat zich in Brussel vestigen. Deze tentoonstelling berust op de collecties van het Joods Museum van België, maar ook op werken van de Antwerpse galerie Callewaert-Vanlangendonck. Zij richt de schijnwerpers op een niet te missen maar vandaag in vergetelheid geraakte figuur van de Belgische naoorlogse schilderkunst. Verlengd tot 18 april 2021!
> Van 11 september 2020 tot 18 april 2021, Joods Museum van België

Groepsexpo: Masculinities

De Belgische mannelijke modeontwerpers behoren tot de meest invloedrijke ter wereld. Toch was er nog geen enkel Belgisch museum dat de herenmode in de kijker zette. Via 'Masculinities', de nieuwe tentoonstelling van het museum, ontdek je de codes van de mannelijkheid en de evolutie ervan. Van de 'grote mannelijke verzaking' van het einde van de 18de eeuw tot de androgyne mode van 2020 via het kostuum en de stropdas, ontdek de codificaties van de mannelijkheid. Met werk van onder anderen Raf Simons, Walter van Beirendonck, Xavier Delcour, Jean Paul Gaultier en Comme des garçons.
> Van 28 augustus 2020 tot 13 juni 2021, Mode & Kant Museum

Meet the Masters: Jan Van Eyck, Pieter Bruegel en Pieter Paul Rubens

De werken van de Vlaamse meesters Jan Van Eyck, Pieter Bruegel en Pieter Paul Rubens komen vanaf 27 augustus tot leven tijdens de interactieve tentoonstelling 'Meet the Masters' in het Dynastiepaleis aan de Kunstberg. Dankzij moderne videomapping-technieken en 360°-projecties kunnen de bezoekers de schilderijen van de Vlaamse meesters tot in detail beleven.
> Vanaf 27 augustus 2020, Dynastiepaleis

Juanjo Guarnido: De ateliergeheimen van een maestro

Juanjo Guarnido (1967) is een Spaans stripauteur en animator van tekenfilms. Voornamelijk bekend door de stripreeks 'Blacksad' - een dierenreeks met privédetective John Blacksad die zich afspeelt in het Amerika van de jaren 1950 - wist de auteur snel zowel binnen- als buitenland te veroveren met zijn talent. Van de eerste schetsen tot de uiteindelijke platen, deze tentoonstelling in het Belgische Stripcentrum geeft je een inkijk in de fascinerende wereld van een groot hedendaags auteur. Opgelet: vooraf reserveren is verplicht! Verlengd tot 16 mei 2021!
> Van 3 juni tot 16 mei 2021, Belgisch Stripcentrum

Eleni Petaloti & Leonidas Trampoukis: Standing Stones - Objects of Common Interest

Het Brussels designmuseum geeft carte blanche aan het collectief Objects of Common Interest, dat van februari tot september tentoonstelt in de museumhal. Deze installatie wordt het hedendaagse voorstel voor 2020 van een instelling die het design, zijn geschiedenis en creatief proces in vraag stelt. ‘Standing Stones’ van het Griekse duo Eleni Petaloti en Leonidas Trampoukis – Objects of Common Interest – focust op de link tussen design en kunst. Hun werk rond opblaasbare structuren opent een hedendaagse dialoog met de museumcollectie. Verlengd tot 29 augustus 2021!
> Van 21 februari tot 29 augustus 2021, ADAM Brussels Design Museum

Terug naar Bruegel. Beleef de 16de eeuw

Ter gelegenheid van deze expo opent de Hallepoort een virtuele deur naar Bruegels universum. Bezoekers ontdekken de 16de eeuw, die niet alleen gekenmerkt werd door religieuze oorlogen en gevechten, maar ook door de ontdekking van de nieuwe wereld, de bouw van steden en de bloei van het humanisme. Virtual reality voert bezoekers mee op een verbazingwekkende reis naar het hart van de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude. Verlengd tot 30 april 2021!
> Tot 30 april 2021, Hallepoort

IN DE RAND

Freddy Tsimba: Mabele eleki lola! De aarde, stralender dan het paradijs

Ter gelegenheid van de eerste tijdelijke tentoonstelling in het AfricaMuseum sinds de heropening in december 2018 nodigt het museum kunstenaar Freddy Tsimba (1967) uit Kinshasa uit voor een dialoog met de museumcollecties. De kunstenaar, die brons en recuperatiematerialen bewerkt, brengt hulde aan het werk van de klassieke smid en beeldhouwer. Tijdens deze bijzondere ontmoeting staan tweeëntwintig installaties van Freddy Tsimba oog in oog met dertig museumobjecten, waarvan het merendeel nog nooit vertoond is. De Congolese kunstenaar is onafhankelijk en geëngageerd, fervent aanhanger van de mensenrechten, heel in het bijzonder van de rechten van de meest kwetsbaren, moeders en kinderen. Hij toont de tragiek van de oorlog en geweld doorheen de tijd. Maar hij is ook de spreekbuis van de vrede en veerkracht.
> Tot 15 augustus 2021, AfrikaMuseum, Tervuren

Groepsexpo: Abstracte kunst in vogelvlucht

Museum van Elsene, 1965. Felix De Boeck komt van onder zijn kerktoren in Drogenbos, ruilt zijn boerenklompen in voor stadsschoenen en trekt naar dit museum, waar er een eerste retrospectieve wordt gewijd aan zijn oeuvre. Vijfenvijftig jaar later, weer onder de kerktoren van Drogenbos. Een 50-tal werken uit de rijke collectie van het Museum van Elsene komen naar het FeliXart Museum. Tot de collectie van het Museum van Elsene behoort ook 'De duif', die Felix De Boeck schilderde in 1927. Daarnaast is er eveneens werk te bewonderen van onder anderen Rik Wouters, Jean Brusselmans, Jef Verheyen, Marc Mendelson, Ann Veronica Janssens, Marie-Jo Lafontaine en Marthe Wéry. Een aanrader! Verlengd tot 2 januari 2022!
> Van 13 juni 2020 tot 2 januari 2022, FeliXart Museum

KUNST OP KOMST

'Duizend bommen en castraten': Censuur in de strip

Niet alleen journalisten worden soms gehinderd of bedreigd wanneer ze hun job willen doen. Ook cartoonisten en stripauteurs hebben altijd al in de frontlinie gestaan wanneer het erop aankwam vrijuit te kunnen spreken. Onlangs verscheen 'Duizend bommen en castraten' van auteur en stripkenner Jan Smet. Met treffende voorbeelden maakt het boek duidelijk hoe censuur over de jaren heen de strip in haar macht hield. Lucky Luke die niet langer mocht roken, de Marsupilami die de jeugd op slechte ideeën zou brengen – om er maar enkele te noemen. De gelijknamige tentoonstelling neemt je visueel mee door een eeuw van spanningen. Met aan de ene kant tekenaars en scenaristen, en aan de andere kant uitgevers, hoofdredacteurs, pastoors en politici.
> Van 16 april tot 16 mei 2021, BOZAR

Thomas Houseago: Vision Paintings

De Brits-Amerikaanse kunstenaar Thomas Houseago (1972, Leeds) woont en werkt in Los Angeles. In de periode 1995-2003 woonde hij in Brussel. Veel van zijn werk is figuratieve beeldhouwkunst, vaak op grote schaal, in gips, brons of aluminium. Zijn werken geven uitdrukking aan de transcendentale, emotionele en herstellende kracht van de natuur. Op de eerste verdieping worden in twee zalen grootschalige schilderijen, werken op papier en nooit eerder getoonde dagboeken gepresenteerd, parallel aan enkele werken uit de permanente museumcollectie. Houseago's werk wordt ook in dialoog gebracht met het schilderij 'De dood van Marat' (1793) van Jacques-Louis David.
> Van 22 april tot 1 augustus 2021, KMSKB

STREET ART

Het Street Art Parcours in één muisklik

De Stad Brussel bedacht een nieuwe website die een mooi overzicht biedt van het Street Art Parcours in Brussel. Alle Street Art-projecten die door de Schepen van Cultuur werden opgestart, zijn er terug te vinden. Ook de werken die spontaan op de muren van de hoofdstad verschenen, worden opgelijst. De website gidst bezoekers door de Stad Brussel (en dus niet door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) in functie van hun voorkeuren op het vlak van Street Art én houdt hen op de hoogte van nieuwe realisaties.
> Klik hier voor meer info.

KUNSTBEURZEN

Elke galerie met naam en faam neemt jaarlijks deel aan minstens enkele kunstbeurzen in binnen- en buitenland, dit wil zeggen als ze tenminste voor deelname geselecteerd worden door strenge selectiecommissies. Om slechts een aantal van de grootste en belangrijkste kunstbeurzen ter wereld te noemen: Art Basel, FIAC Paris, Frieze London, The Armory Show New York en Abu Dhabi Art Fair. Ook in ons land, en dan vooral in Brussel, vinden jaarlijks tal van beurzen plaats, de ene al wat grootschaliger en belangrijker dan de andere. In deze rubriek lijsten wij heel het jaar door kunstbeurzen op die in Brussel plaatsvinden. Van het bescheiden Affordable Art Fair (kunstwerken van 60 tot 6.000 euro) tot Art Brussels.
> Klik hier voor meer info.

MEER TIPS!

Voor een overzicht van de musea en kunstencentra verwijzen we je graag naar onze pagina Musea in Brussel

Wie op de hoogte wil blijven van wat leeft in de wereld van de hedendaagse kunst, verkent ook onze pagina Galeries in Brussel.