Galeries in Brussel

Sommige mensen zijn fervente museumbezoekers, toch zetten ze geen stap in een kunstgalerie. Nochtans tonen galeries het nieuwste van het nieuwste en galeriehouders zijn doorgaans erg vriendelijke mensen. In tegenstelling tot musea hoef je er bovendien geen toegangsgeld te betalen. UiTinBrussel zet regelmatig enkele galeries voor je in de kijker. Kijk uit je doppen!

IN DE KIJKER

Jean-Michel Coulon: 70 years of painting

Jean-Michel Coulon (1920-2014) was een Franse schilder van de School van Parijs ('La Nouvelle École de Paris'). In die zin was hij artistiek verwant met tijdgenoten als Nicolas de Staël, Serge Poliakoff en André Lanskoy. Hoewel hij er een flinke productie op na hield, stelde hij zelden tentoon. Uitzonderlijk gebeurde dat wel in Parijs (1949 en 1950) en Brussel (1971). Hij schilderde quasi in het geheim en sprak met niemand over zijn bestaan als kunstenaar. Hij liet ook niemand, zelfs zijn eigen familie niet, toe in zijn atelier. Pas na zijn dood ontdekte men er meer dan 800 abstracte schilderijen en collages. Coulons hele leven stond in het teken van creëren, publiek had hij daar niet bij nodig. Nu hij al enkele jaren geleden overleden is, is zijn werk aan een herontdekking en herwaardering toe.
> Van 5 juni tot 13 juli 2019, Laurentin Gallery

ACTUELE TENTOONSTELLINGEN

Lisa Vlaemminck: Cryogenic Sleep in Full Colour

De Belgische kunstenares Lisa Vlaemminck (1992, Elsene) woont en werkt in Brussel. Naast een passie voor plantenkunde heeft ze een zwak voor ruimtevaart, modernistische interieurs, stillevens en bijzondere objecten of taferelen die ze tegenkomt op straat. Gecombineerd vinden ze hun weg naar haar opmerkelijke schilderijen, tekeningen en collages.
> Van 8 juni tot 19 juli 2019, Rodolphe Janssen Gallery

Josh Smith: Finding Emo

De Amerikaanse kunstenaar Josh Smith (1976, Okinawa, Japan) leeft en werkt in New York. Hij is bekend om de diversiteit van zijn artistieke praktijk en om de waaier van verschillende stijlen die hij beoefent. Smith genoot een opleiding als graficus, maar legt zich vandaag vooral toe op het maken van schilderijen, sculpturen, keramiek, boeken en posters. Zijn schilderijen zijn expressionistisch, gestueel en kleurrijk. Ook al zien ze er spontaan uit, ze zijn toch het product van een intens psychologisch proces. Smith zei ooit dat hij denkt in verf. Zijn werk kan dan ook beschouwd worden als een vehikel voor zijn ideeën en als een vorm van bevraging, zowel van het creatieve proces waaraan hij zich onderwerpt als van de grillen van het alledaagse leven.
> Van 7 juni tot 13 juli 2019, Galerie Xavier Hufkens

Connor McNicholas: The Shape of Time

De Amerikaanse kunstenaar Connor McNicholas (1990, Oakland, New Jersey) woont en werkt in Brooklyn, New York. Als multidisciplinair kunstenaar maakt hij zowel sculpturen en tekeningen als installaties. Hij gebruikt objecten en materialen uit verschillende tijdperken, culturen en contexten om sculpturale assemblages te realiseren die niet-hiërarchische manieren voorstellen om de realiteit te structureren. Door zijn aanpak articuleert McNicholas zowel poëtische als diverse variaties terwijl hij tegelijk de grenzen overschrijdt tussen polen als verleden en toekomst, primitivisme en modernisme, en het natuurlijke en het synthetische.
> Van 6 juni tot 13 juli 2019, Galerie Super Dakota

Groepsexpo: From the Paper to the Wall - Omar Ba, Abdelkader Benchamma, Norbert Bisky, Oda Jaune, Chiharu Shiota

Deze zomer staat Galerie Templon in het teken van de hedendaagse tekenkunst. De vijf geselecteerde kunstenaars, allen vertegenwoordigd door Galerie Templon, kregen de vrije hand om zich de galeriemuren toe te eigenen. De vijf kunstenaars zijn allen generatiegenoten en afkomstig uit drie continenten: Afrika, Azië en Europa. Samen representeren ze een geglobaliseerde wereld waarin verschillende culturen met elkaar versmelten.
> Van 6 juni tot 26 juli 2019, Galerie Templon

Gregor Hildebrandt: Der Raum ist die Miete

De Duitse kunstenaar Gregor Hildebrandt (1974, Bad Homburg) woont en werkt in Berlijn. Zijn oeuvre is gericht op de heruitvinding van analoge audio- en visuele materialen zoals cassettebandjes en vinylplaten tot 'mixed media'-schilderijen, beeldhouwwerken en immersieve installaties. De kunst van Hildebrandt laat zich niet eenvoudig categoriseren, in de zin dat hij formeel-reductieve kunststijlen zoals het minimalisme en abstract expressionisme verrijkt met een uitgebreid palet van persoonlijke en intertekstuele verwijzingen. Zo bouwt Hildebrandt zijn eigen artistieke kosmos van alles wat hem omringt. Op meesterlijke wijze verbindt en hermodelleert hij het materiële en immateriële, het persoonlijke en collectieve: een uitnodiging om te dansen op muziek die alleen wijzelf kunnen horen.
> Van 29 mei tot 27 juli 2019, Galerie Almine Rech

Karishma D'Souza: Midway Mark

Karishma D’Souza (1983, Mumbai, India) is een jonge schilder die tot de nieuwe generatie Indiase kunstenaars behoort. In haar werken zijn herinneringen aan plaatsen, verhalen en mensen de containers van een psychologische wereld. Haar schilderijen zijn gelinkt aan haar eigen geleefde ervaringen en haar lezingen van de literatuur. De pastorale taferelen in haar schilderijen vervoeren de bezoeker naar Bombay of naar de voet van de Himalaya, waar de harmonieuze en vredige landschappen kunnen aanschouwd worden. Niets lijkt de rust van de scènes te verstoren - al is harmonie slechts een illusie. In werkelijkheid gebruikt D’Souza haar poëtische en lyrische kracht om de politieke situatie in haar land aan te kaarten. Voor haar eerste tentoonstelling in België, getiteld 'Midway Mark', zal ze een aantal olieverfschilderijen presenteren naast enkele kleinere, meer intieme aquarelschilderijen.
> Van 25 mei tot 13 juli 2019, Galerie Baronian Xippas

Klaus Verscheure: Black Is a Color

Klaus Verscheure (1968, Kortrijk) is een Belgisch regisseur voor film en televisie én beeldend kunstenaar. Hij woont in een vredig Waals dorpje in de buurt van de taalgrens. Toch schildert hij geen vredevolle, pastorale taferelen die de landerige sfeer weerspiegelen. Verscheure leeft in een wereld waar gewelddadigheid heerst, onze wereld dus. Hij noemt zichzelf een croniqueur. Zijn schilderijen en video's zijn dagboekaantekeningen. Het zijn geborstelde impressies van nieuwsflarden, van internetfragmenten en van ervaringen op locatie. Recent verscheen bij Stockmans Uitgevers een eerste monografie over zijn werk: 'Black Is a Color'. Bij Kusseneers Gallery toont hij momenteel twee video-installaties en een serie beklijvende schilderijen op doek en op papier.
> Van 25 mei tot 22 juni 2019, Kusseneers Gallery

Sally Ross: Material Matters

De Amerikaanse kunstenares Sally Ross (1965, Morristown, New Jersey) woont en werkt in New York. De kracht van Ross' schilderijen zit hem in de details. Haar doeken zien eruit als patchwork. Ze zijn samengesteld uit diverse stukken canvas die aan elkaar genaaid zijn met polyesterdraad. Soms naait Ross bewust zo slordig dat er gaten ontstaan tussen de lappen canvas waar je doorheen kunt kijken. Je zou dan ook kunnen zeggen dat haar werk onaf is. Maar dat is een bewuste strategie. Ross wil namelijk dat de kijker zelf het werk afmaakt door er aandachtig naar te kijken. En telkens als hij ernaar kijkt, ziet hij iets anders. Ross is in deze beïnvloed door kunstenaars als Kurt Schwitters en Robert Rauschenberg en schrijvers als Brion Gysin en William S. Burroughs - allen pioniers van de cut-uptechniek, een herscheppen van de werkelijkheid door het toeval toe te laten en het verrassingselement te omarmen.
> Van 18 mei tot 6 juli 2019, Rodolphe Janssen Gallery

Marie Rosen: Noumènes

De Belgische kunstenares Marie Rosen (1984, Brussel) woont en werkt in Brussel. Haar schilderwerk is bedrieglijk eenvoudig en onschuldig, maar achter de naar pastel neigende tinten, de naar kinderillustraties neigende portretten en de naar abstractie neigende geometrie schuilt een naar het beste uit het Belgische surrealisme neigend universum. Haar werk lijkt buiten de tijd te staan en combineert een fragiele schoonheid met een mysterieuze sereniteit. Stilte is het sleutelwoord in haar oeuvre.
> Van 12 mei tot 13 juli 2019, Galerie Rossicontemporary

Pieter Vermeersch

De Belgische kunstenaar Pieter Vermeersch (1973, Kortrijk) woont en werkt in het Italiaanse Turijn en in Brussel. Hij combineert in zijn werk schilderkunst en architectuur en zoekt daarbij de relaties op tussen representatie, tijd en ruimte. Dat geldt eveneens voor de praktijk van Vermeersch en zijn expo's, die tegelijkertijd ook totaalinstallaties zijn. Zo kennen we hem voornamelijk van zijn monumentale 'graduele' muurschilderingen, waarbij twee kleurvlakken geleidelijk aan in elkaar overlopen. Zijn schilderijen zijn gebaseerd op foto's waaruit elke ruimtelijke referentie is weggevallen. Vermeersch: "Het beeld is puur ruimte, louter kleur. Dat kan van alles zijn: een detail van een voorwerp, licht dat weerkaatst op een muur, een landschap zonder land... Je hebt geen houvast. Ik noem dat beelden met een nulgraad: abstractie en representatie schuiven ineen. Er is geen spoor meer, van niks, en toch is het iets reëels."
> Van 25 april tot 6 juli 2019, Galerie Greta Meert

Michael Venezia: Paintings

In zijn zevende expo bij galerie Greta Meert toont de Amerikaanse kunstenaar Michael Venezia (1935, New York City) 'blokschilderijen' en kleiner werk geschilderd op schilderspaletten. Daarmee biedt de tentoonstelling een overzicht van Venezia's jarenlange interesse in historische methodes om verf aan te brengen op diverse oppervlakken en dragers. Zijn onderzoek in die richting leidt steevast tot eigenzinnige werken die uitgaan van een minimalistische logica van reductie en tegelijk profijt trekken van een breed scala aan picturale tradities.
> Van 25 april tot 6 juli 2019, Galerie Greta Meert

Annette Messager: Mes transports

De Franse kunstenares Annette Messager (1943, Berck-sur-Mer) woont en werkt in Malakoff, Frankrijk. Messager is vooral bekend om haar installaties waarin ze foto's, drukgrafiek, tekeningen en diverse materialen verwerkt. Messagers nieuwe expo bij Bernier/Eliades is samengesteld uit verschillende sculpturen die lichaamsdelen, geometrische vormen, dieren en diverse objecten combineren. Het bijzondere eraan is dat al die elementen beplakt zijn met matte zwarte folie. De sculpturen zijn door Messager bevestigd op houten trolleys waarop dekens een dik kussen vormen. Op die manier vormen ze voertuigen als evenzovele metaforen voor het transport van goederen, liefde, bloed en vreugde.
> Van 25 april tot 6 juli 2019, Bernier/Eliades Gallery

Groepsexpo: 10 ans

De Franse galeriste Nathalie Obadia, dochter van verzamelaars van hedendaagse kunst, opende haar eerste galerie in Parijs in 1993. In 2008 opende ze een filiaal in Elsene. De eerste tentoonstelling, in december 2008, was een groepstentoonstelling waaraan negentien kunstenaars deelnamen. Nu, tien jaar later, organiseert de galerie een lustrumviering. Behalve het controversiële werk van de Amerikaanse fotograaf Andres Serrano, de buitenwerkelijke schilderijen van Sophie Kuijken, de rauwe energie van Joris Van de Moortel, en werk van Turner Prize-winnares Laure Provost, die dit jaar Frankrijk vertegenwoordigt op de Biënnale van Venetië, biedt de expo ook de kans om werk van het betreurde filmicoon Agnès Varda te zien.
> Van 24 april tot 13 juli 2019, Galerie Nathalie Obadia

Anicka Yi: We Have Never Been Individual

De Zuid-Koreaanse kunstenares Anicka Yi (Seoel, 1971), die opgroeide in de Verenigde Staten, woont en werkt in New York City. Ze is een conceptueel kunstenaar wiens werk ligt op het snijvlak van geur, keuken en wetenschap. Ze staat bekend om installaties die de zintuigen prikkelen, met name de reukzin, en voor haar samenwerkingen met biologen en chemici. Verspreid in de galerie staan 'sferische' sculpturen die gestoffeerd zijn met zeewier. Met deze sculpturen, door haar 'aquascapes' genoemd, vraagt de kunstenares aandacht voor de ecologische geschiedenis en voor de spannende potentiële toepassingen van algen als krachtige, metamorforiserende entiteiten die de grootste hoeveelheden biomassa op onze planeet bevatten.
> Van 23 april tot 15 juni 2019, Gladstone Gallery

KUNST OP KOMST

MEER TIPS!

De tentoonstellingen die in de musea plaatsvinden ontdek je in onze Expo pagina. 
Voor een overzicht van de musea verwijzen we je graag naar onze museumpagina.