Galeries in Brussel

Sommige mensen zijn fervente museumbezoekers. Er gaat geen zondag voorbij of ze doen een museum aan. Kunstgaleries laten ze daarbij links liggen. Nochtans tonen galeries het nieuwste van het nieuwste en galeriehouders zijn doorgaans erg vriendelijke mensen. In tegenstelling tot musea hoef je er bovendien geen toegangsgeld te betalen. UiTinBrussel zet regelmatig enkele galeries voor je in de kijker.

ONZE KEUZE

Tracey Emin: Video Works, 1995-2017 - ONLINE EXPO!

Tracey Emin (1963) is een Britse kunstenares. Ze werd geboren in Croydon, Londen. Haar moeder was Engels, en haar vader Turks-Cypriotisch. Ze behoort tot de Young British Artists. Haar werk staat bekend als controversieel, maar ook als conceptueel en autobiografisch. Met vijftien films gemaakt over drie decennia, geeft de tentoonstelling voor het eerst een overzicht van Emins videokunst. Hoewel de video’s minder gekend zijn dan Emins installaties en schilderijen, zijn ze een essentieel onderdeel van haar oeuvre. Sleutelwerken als 'Why I never became a dancer' (1995) en 'How it Feels' (1996) worden naast zelden vertoonde video's getoond, zoals 'Niagra' (1997) en 'Love is a Strange Thing' (2000). De werken bieden een kijk op Emins notoire wereld: van haar vroegste trauma's en persoonlijke worstelingen tot haar poëtische, geestige en vaak zelfspottende kijk op liefde en eenzaamheid.
> Van 21 december 2021 tot 30 januari 2022, Xavier Hufkens Gallery

LOPENDE TENTOONSTELLINGEN

Tom Poelmans: Next Time You See Me, It Won't Be Me

De Belgische kunstenaar Tom Poelmans (1984) woont en werkt in Antwerpen. In het begin van zijn carrière experimenteerde hij met abstracte schilderkunst. Tijdens een bezoek aan Firenze raakte hij onder de bekoring van het werk van de Italiaanse middeleeuwse kunstenaar Giotto en van diens bewust imperfecte proporties. Daarna had Poelmans het gevoel dat hij klaar was om aan figuratief werk te beginnen. Het keerpunt kwam er tijdens een residentie in Los Angeles in 2020. Het bleek een keerpunt in zijn carrière te zijn. Poelmans: 'Ik vertel graag verhalen met mijn schilderijen. Ik plan niets vooraf en maak ook geen voorbereidende schetsen.' Schilderijen zijn Poelmans universums waarin feit en fictie, symboliek en humor, autobiografische en (kunst)historische elementen naast elkaar bestaan. Poelmans' wereld voelt als een reis door een tijd waarin de hoofse liefde en de riddertoernooien een louterend effect hadden op de edelman.
> Van 22 januari tot 12 maart 2022, Rodolphe Janssen Gallery

Stijn Cole: Souvenirs

De Belgische kunstenaar Stijn Cole (1978) woont en werkt in Gent. Het oeuvre van Cole oogt, voor wat het gebruik van media betreft, divers: video, sculpturen, maquette, installatie, schilderijen, grafisch werk en mixed media. Inhoudelijk daarentegen getuigt het werk van een hoge graad aan coherentie, een doorgedreven samenhang. In Coles werk wordt de perceptie van de omgeving geabstraheerd, waardoor ze een universele en conceptuele waarde krijgt. De verhouding tussen toeschouwer, kunstwerk en omgeving speelt telkens op een andere manier een belangrijke rol.
> Van 14 januari tot 19 februari 2022, Irène Laub Gallery

Ugo Woatzi: Chameleon

Opkomend talent in de hedendaagse fotografie Ugo Woatzi (1991, woont en werkt in Brussel) heeft zijn eerste solotentoonstelling in galerie that's what x said in Brussel-Stad. In de reeks 'Chameleon' onderzoekt hij de camouflagemechanismen van de queer gemeenschap, maar viert hij er ook de schoonheid van. Woatzi: 'Ik probeer een ruimte van aanvaarding en hoop te creëren voor een gemeenschap die veel bitterheid en geweld te verwerken krijgt. Ik kaart zware thema's aan via een esthetiek die me toestaat te deconnecteren van een zware realiteit en te dromen.'
> Van 14 januari tot 13 februari 2022, that's what x said

Carlotta Bailly-Borg: Trouble

De Franse kunstenaar Carlotta Bailly-Borg (1984) woont en werkt in Brussel. Met 'Trouble', één helft van een double bill die zich ook in Vitrine Gallery in Basel afwikkelt, palmt Bailly-Borg voor het eerst solo galerie Ballon Rouge in. De in Parijs geboren, naar Brussel verkaste schilder laat er haar vloeibare, tastende en tuimelende personages los op het canvas. 'Na werk op glas, keramiek, muren en textiel ben ik blij om nog eens gewoon doeken te tonen', lacht ze in haar atelier in het Amerikaans Theater. 'Al blijft het een strijd. Het is altijd alleen een strijd! Oké, en een beetje plezier ook.'
> Van 12 januari tot 19 februari 2022, Galerie Ballon Rouge

Ed & Nancy Kienholz

Voor de eerste keer in Brussel presenteert galerie Templon, exclusieve vertegenwoordiger van het oeuvre in Europa, het werk van Ed (1927, Fairfield, VS) en Nancy Kienholz (1943, Los Angeles, VS), historische figuren van de Amerikaanse popart. In een spectaculaire opstelling brengt de tentoonstelling installaties samen uit de periode 1978-1994. De werken verstoren de sculpturale codes en werken als driedimensionale schilderijen, opgebouwd uit assemblages van artefacten. Ze dompelen de kijker onder in een verontrustend universum, ergens tussen fascinatie en afstoting in. Deze sculpturen, steeds gemaakt in duo, vormen een virulente en geëngageerde veroordeling van de uitwassen van de Amerikaanse samenleving, zoals consumentistisch exces, alledaags racisme, seksisme, institutioneel geweld, en religieuze hypocrisie.
> Van 13 januari tot 26 februari 2022, Galerie Templon

Rachel Eulena Williams: Joy & Rain

Voor 'Joy & Rain' presenteert de Amerikaanse kunstenares Rachel Eulena Williams (1991, Miami, VS) werk dat opereert op de drempel van schilder- en beeldhouwkunst. Haar werk is een stille maar krachtige subversie van lang gevestigde artistieke conventies.
> Van 13 januari tot 19 februari 2022, Xavier Hufkens Gallery

Andy Warhol: ICON ICON ICON

Hoe wordt iemand de beroemdste kunstenaar ter wereld? Hoe creëer je een stijl die de tijd en imitaties overleeft? De Deodato Art Gallery presenteert een tentoonstelling die is gewijd aan de grondlegger van de popart, Andy Warhol (1928-1987), en de iconen die zijn artistieke productie hebben geïnspireerd. De verleidelijke Marilyn Monroe, rocksterren als Mick Jagger, de populaire Campbell’s Soup-blikken: Warhol neemt de felgekleurde beeldtaal van de popcultuur op en zet ze in de kijker. De keuze van Warhol om zijn werken in bijna industriële hoeveelheden te reproduceren met behulp van zeefdruk, is een kritiek op de maatschappij en de overproductie van consumptiegoederen en de alomtegenwoordige reclame.
> Van 14 januari tot 12 maart 2022, Deodato Art

Edith Dekyndt - ONLINE EXPO!

De Belgische kunstenaar Edith Dekyndt (1960, Ieper) woont en werkt in Brussel en Berlijn. Haar installaties spelen met ruimte, voorwerpen en licht. Op een poëtische manier richten ze onze aandacht op de omgeving waarin we leven en waar we nauwelijks bij stilstaan. Bij Greta Meert stelt Dekyndt een nieuwe serie werken tentoon waarin stukken gebroken glas op delicate wijze zijn vastgenaaid op fluweel dat is bevestigd aan een metalen staaf. Op die manier zien ze eruit als gordijnen. De tegenstelling tussen de gebruikte materialen - fluweel is zacht, gebroken glas is vlijmscherp - levert een interessante paradox op: het gordijn aanraken of niet? Glas kwetst, fluweel heelt...
> Van 16 december 2021 tot 26 januari 2022, Galerie Greta Meert

Jef Geys

Jef Geys (1934-2018) was een Belgisch beeldend kunstenaar die zich vanuit het Kempense Balen toelegde op fotografie, beeldhouwkunst en installaties. Geys' artistieke avontuur wordt gekenmerkt door zijn voorliefde voor amateurisme en het ogenschijnlijk banale, en door een sterke drang naar archivering. Als kunstenaar pendelde hij voortdurend tussen tegenstellingen als hoge en lage cultuur, de kunstenaar en de mythe eromheen, het bijzondere en het universele, en de leraar (die hij zelf was) en zijn student. Geys' werk brak met de idee van autonome kunst. Door de waarde en de status van kunst in de samenleving te bevragen, en ook de rol van instituten en die van de kunstenaar, ondermijnde hij bestaande hiërarchieën.
> Van 19 november 2021 tot 5 februari 2022, Galerie Greta Meert

Charles Sandison: Entropy

De Britse kunstenaar Charles Sandison (1969, Haltwhistle) woont en werkt in het Finse Tampere. In zijn werk visualiseert Sandison de paradoxale ingewikkeldheid en eenvoud van menselijke communicatie, gedrag en sociale structuren door middel van een symbolische taal. Zijn werk bestaat meer concreet uit tekst - gegenereerd door software die hij zelf ontwikkelt - die getoond wordt op schermen of geprojecteerd op galeriemuren en zelfs gebouwen.
> Van 18 november 2021 tot 30 januari 2022, Baronian Xippas Gallery

KUNST OP KOMST

Leen Voet: Je fais ce que je veux

De Belgische kunstenaar Leen Voet (1971) woont en werkt in Brussel. Voet laat zich meevoeren door gevonden visuele of literaire bronnen en bevraagt, vaak op een humoristische manier, het begrip creativiteit. Via haar praktijk houdt ze zich bezig met de fundamentele vraag wie kunstenaar is en waarom en wat een oeuvre vormt. De doeken uit de serie 'Je fais ce que je veux' bestaan naar analogie van een koppel uit twee delen. Elk duo omvat een schilderij gebaseerd op een deurelement dat los in de ruimte op een metalen houder staat, en een schilderij met figuranten dat aan de muur hangt.
> Van 3 februari tot 19 maart 2022, Galerie Baronian Xippas

Joseph Marioni: Liquid Light

De Amerikaanse kunstenaar Joseph Marioni (1943) is misschien wel de belangrijkste hedendaagse exponent van een moderne traditie die ontstaan is uit het abstracte expressionisme van de New York School. Marioni's vitalistische kunst is gebaseerd op het motto 'truth-to-materials' (het materiaal trouw blijven) van het modernisme en de geconcentreerde handeling van het kijken. In de voorbije veertig jaar heeft Marioni zich de fijne kunst van acrylverf op doek, gespannen op een houten drager, eigen gemaakt. Zijn schilderijen, bestaande uit één kleur, krijgen vorm naarmate hij doorzichtige en transparante laagjes van een vloeibare kleur over het doek uitspreidt.
> Van 3 februari tot 19 maart 2022, Galerie Baronian Xippas

MEER TIPS!

De tentoonstellingen die in de musea plaatsvinden ontdek je op onze pagina Expo's in Brussel
Voor een overzicht van de musea verwijzen we je graag naar onze pagina Musea in Brussel.